MP3-speler viert zijn tiende verjaardag /reageer

MP3-speler viert zijn tiende verjaardag

Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit het straatbeeld: de MP3-speler. Vooral jongeren luisteren hun favoriete muziek op een spelertje dat al niet veel groter meer is dan een creditcard of USB-stick, al dan niet geïntegreerd is in een mobiele telefoon, en honderden zo niet duizenden liedjes en andere media kan herbergen. Tien jaar geleden, toen de eerste MP3-speler voor de consumentenmarkt werd gepresenteerd, was dat wel anders.

Apple’s iPod

Veel mensen zullen bij het begrip MP3-speler denken aan de meest succesvolle multimediaspeler tot nu toe: Apple’s iPod. Sinds 2001 is de vinding van ex-Philipswerknemer Tony Fadell al zo’n 100 miljoen keer over de toonbank gegaan en het einde is nog niet in zicht.

Over de succesformule van de iPod zijn de mensen verdeeld. De een zegt dat het gaat om het oogstrelende maar simpele design, bij de ander gaat het om kwaliteit en gebruiksgemak, terwijl iemand anders weer zegt dat het een typisch hebbedingetje is.

Om de paar jaar verschijnt namelijk een nieuw model of worden oude modellen gepimpt. Waar men vroeger kon kiezen uit slechts één model, is er nu de keuze uit de Shuffle, Nano, Classic en Touch. De laatste heeft overigens meer weg van de iPhone dan de iPod en kent dan ook een veel breder scala aan applicaties.

In maart 1998 had het Koreaanse Saehan Information Systems op de CeBIT in Hannover namelijk een primeur met hun MPMan F10. Het apparaat van 91×70x165,5 mm groot had een flashgeheugen van 32 MB, een LCD-schermpje waarop je kon zien welke van de 8 liedjes afgespeeld werd. De liedjes konden vanaf de computer worden geladen door middel van een aansluiting op de parallelle poort. In mei 1998 werd de MPMan F10 in productie genomen, waarna in de zomer van 1998 de consumenten in Europa en de VS het apparaat voor zo’n 200-250 dollar konden kopen.

Saehan kreeg al echter snel concurrentie van Diamond Multimedia’s Rio PMP300 die vergelijkbaar was met de MPMan F10, maar een groter LCD-scherm had plus een slot waarin een Smart Media Card gestopt kon worden. Hierdoor was het geheugen van de speler uitbreidbaar. Toch had de PMP300 het niet makkelijk: de Amerikaanse platenindustrie - verenigd in de Recording Industry Association of America - spande een rechtszaak aan, die uiteindelijk in het voordeel van de Rio werd beslist.

Door alle rechtszaken werd de Rio populairder dan de MPMan, maar toch bleef Saehan doorgaan met de ontwikkeling van nieuwe MP3-spelers. MPMan werd een aparte divisie en nam in die vorm deel aan overleg met andere fabrikanten voor het ontwikkelen van een universele DRM-techniek: Secure Digital Music Initiative (SDMI). De Rio (32 MB) en een iPod (60 GB) naast elkaar gelegd.Deze techniek werd echter al in 2001 gekraakt, waarna het de weg vrijmaakte voor Microsoft en andere partijen om hun eigen DRM-techniek in te voeren.

In april 2003 kwam echter de nekslag voor de pioniers. Apple besloot toen dat de iPod ook met Windows gebruikt kon worden, waarna de verkoop van dat apparaat naar astronomische hoogte steeg en de iPod in feite een standaard werd voor MP3-speler, ook al is het heden ten dage meer dan dat.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Marjon Vinck

mr. Marjon Vinck (1981) is van huis uit juriste en werkzaam in de verzekeringsbranche. Op dit moment is zij op zoek naar een nieuwe uitdaging.