Nieuws/ MPAA beschuldigd van schending copyright /reageer

door: Merien ten Houten
over: internet, eigendomsrecht, software, regelgeving, rechten
op: 4 december 2007

De MPAA (Motion Picture Association of America) heeft haar ‘University Toolkit’ software van haar website gehaald. De omstreden software was bedoeld om universiteiten te helpen in het opsporen van studenten die films downloaden. De software kreeg veel kritiek omdat het volledig inzicht geeft in wat welke studenten op het netwerk doen. Daarmee kan de privacy van de studenten geschaad worden.

De MPAA is echter op een andere manier gedwongen de software offline te halen. Het pakket maakt gebruik van open source software die onder de GPL licentie is verspreid. Deze licentie verplicht afgeleide werken van die software ook open source te maken en onder de zelfde licentie aan te bieden. De MPAA heeft dit verzuimd en schendt daarmee de rechten van de ontwikkelaars van de open source software.

Ubuntu-ontwikkelaar Matthew Garrett heeft geprobeerd deze zaak rechtstreeks bij de MPAA aan te kaarten. Daar kreeg hij nul op het rekest. Vervolgens heeft hij op basis van de DMCA, Amerikaanse copyrightwetgeving, de provider van de MPAA aangesproken. De provider heeft de illegale software vervolgens verwijderd van de site van de MPAA.

De MPAA is een voorstander van het streng handhaven van de copyrightwetgeving en is een van de lobbygroepen die achter de DMCA-wetgeving staan.

Reageren via Facebook

Reacties