Nanodeeltjes beschadigen DNA zonder het aan te raken
/7 reacties
-
door: Xenia Bakker over: geneeskunde, biotech, gezondheid, nanotech, medisch op: 9 januari 2010 Nanodeeltjes veroorzaken DNAschade in cellen ver weg.
Deze vorm van 'nanoschade' was tot nu toe onbekend.
De medische wereld maakt in toenemende mate gebruik van nanodeeltjes om medicijnen gericht af te leveren in het lichaam. Nanodeeltjes dienen voor het transport of als bescherming, om te voorkomen dat medicinale moleculen voordat ze hun werk kunnen doen al door ons lichaam worden afgebroken. Beide toepassingen maken gebruik van het feit dat nanodeeltjes goed doordringen in weefsel.
Maar er is ook bezorgdheid over schade die nanodeeltjes aan het lichaam kunnen toebrengen, juist omdat ze zo diep kunnen doordringen in weefsel. Een onderzoek uit Engeland heeft recent zichtbaar gemaakt dat er nog een andere manier is waarop nanodeeltjes schade toebrengen: ze muteren DNA in een cel zonder de celwand zelf te passeren.
Cobalt-chroom nanodeeltjes van gemiddeld maar 29,5 nanometer in diameter zijn in staat om menselijke huidcellen van binnen te beschadigen, zonder door de celwand heen te gaan. Ze kunnen DNA-beschadigingen veroorzaken terwijl ze niet in de buurt van de huidcellen zijn. Sterker nog: nanodeeltjes kunnen DNA-schade veroorzaken terwijl ze van de huidcellen worden afgeschermd door een dikke laag andere cellen.
De nanodeeltjes maken gebruik van een nog niet eerder geziene combinatie van de overdrachtsmethode binnen een cel die ook nucleotides zoals ATP gebruiken en van de communicatie tussen cellen onderling.
DNA kan wel wat hebben.
Het resultaat van dit bijeffect is DNA-mutatie. De mutaties leiden niet direct tot de dood van de cel. Mutaties aan DNA in cellen zijn veelvoorkomend, en er zijn verschillende methoden om de schade te beperken. Maar er komt een moment dat DNA zoveel fouten bevat, of fouten die onherstelbare schade aanricht, dat een cel niet meer functioneel kan zijn. Dan komt de cel tot één van deze drie mogelijkheden: de cel kan zich niet meer delen; de cel pleegt zelfmoord; de cel gaat zich ongeremd delen, wat kan leiden tot een tumor.