Nanodeeltjes beschadigen DNA zonder het aan te raken /6 reacties

Wat weten we nu?

De in het onderzoek gebruikte nanodeeltjes worden weliswaar niet gebruikt in een medische toepassing maar zijn niet bijzonder. Dit fenomeen zou daarom makkelijk door allerlei nanodeeltjes kunnen worden veroorzaakt, denken de onderzoekers. Losse cobalt of losse chroom-ionen veroorzaakten op dezelfde manier schade aan de huidcellen.

Dat de verstoorde signaaloverdracht tussen cellen niet per se aan nanodeeltjes alleen gebonden is, bleek in een vervolgonderzoek dat liet zien dat ook veel grotere deeltjes van de cobalt-chroom-legering hetzelfde effect hadden.

Het ontdekte principe roept de vraag op of kleine deeltjes zoals virussen en prionen (besmettelijke en hardnekkig verkeerd gevouwen stukjes eiwit) mogelijk van hetzelfde mechanisme ook gebruikmaken om cellen buiten hun bereik te beïnvloeden en misschien te beschadigen.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen of andere nanodeeltjes hetzelfde effect veroorzaken. Ook zal er worden gekeken of er chemicalien zijn die hetzelfde doen. Een positief punt is dat de ontdekking kansen biedt op de mogelijkheid om medicanele signalen over te brengen dwars door andere lichamelijke barrieres heen zoals de huid, de placenta en de blood brain barrier zonder daarvoor dure transportdrugs te hoeven ontwerpen.

Reageren via Facebook

Over Xenia Bakker

Xenia Bakker is van huis uit ingenieur met een brede interesse. Ze is ook beeldend kunstenaar en houdt o.a. van pre-electrische technieken. Zo heeft ze een skin-on-frame-kayak gebouwd in Noorwegen. Zoals de Inuit deden: van hout, touw en canvas. En dan de zee op!