Nieuws/ NASA: Gat in de ozonlaag weer normaal /1 reactie

door: Merien ten Houten
over: chemie, duurzaam, milieu
op: 20 oktober 2007

Het gat in de ozonlaag boven de zuidpool is 16% gekrompen ten opzichte van de recordgrootte die het vorig jaar had. Het gat heeft nu weer de afmetingen die te verwachten zijn.

Het gat is nog steeds 25.000 miljard vierkante meter, ongeveer de oppervlakte van Noord Amerika. Vorig jaar haalde het gat een grootte van 30.000 miljard vierkante meter. De ozonlaag wordt afgebroken door onder meer chloor- en broomhoudende gassen. Dat is nadelig voor de mens en het andere leven op aarde omdat de ozonlaag schadelijke UV-stralen filtert.

Het gat is in 1985 ontdekt. Sindsdien is er internationaal veel gedaan om de uitstoot van schadelijke gassen te beperken. Het gebruik van verschillende soorten drijfgassen en koelgassen is beperkt of verboden. Hierdoor is de hoeveelheid schadelijke gassen in de atmosfeer langzaam gaan dalen. Als het herstel op de huidige voet doorgaat, zal het gat in 2070 verdwenen zijn.

De grote verschillen die van jaar tot jaar te zien zijn hebben niets met de schadelijke gassen te maken, maar zijn het gevolg van weersomstandigheden. Door warmer weer en meer stormen dit jaar is het gat iets kleiner, aldus NASA wetenschapper NASA Paul Newman.

Reageren via Facebook