Nederland gaat dieper (in zee) /reageer

Nederland gaat dieper (in zee)
  • door: Redactie Sync
    over: milieu, geowetenschap
    op: 29 november 2011
  • Het instituut voor zeeonderzoek (NIOZ) opent vandaag het “Netherlands Deep Sea Science & Technology Centre”.

  • Onderzoekers en industrie werken samen om in de diepzee naar olie te boren.

Op Texel komt een nieuw centrum voor diepzee-onderzoek. Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) lanceert vandaag het “Netherlands Deep Sea Science & Technology Centre”. Binnen dit multidisciplinaire centrum op Texel zijn activiteiten gebundeld uit de diverse biologische, chemische, geologische en technische afdelingen van het NIOZ op diepzeegebied.

Zo’n 70% van het aardoppervlak is water en het grootste deel daarvan is diepzee, waar nog maar heel weinig van bekend is. De potentie van dit reusachtige gebied voor het winnen van grondstoffen is enorm, de aandacht van de internationale offshore- en maritieme industrie is groeiende. Deep sea mining wordt nu langzamerhand een begrip. Alom wordt onderkend dat een goed kennis van de diepzee essentieel is om deze ‘deep sea mining’ op een verantwoorde en duurzame manier verder te ontwikkelen.

Van fundamenteel naar toegepast onderzoek

Werken in de diepten van de oceanen - tot 6.000 meter en dieper - is voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek NIOZ op Texel al decennia lang dagelijkse praktijk. Het NWO-instituut NIOZ is het kenniscentrum in Nederland voor fundamenteel marien onderzoek en beschikt o.a. over eigen onderzoeksschepen, onderzoekers in verschillende disciplines, gespecialiseerde laboratoria en een goede infrastructuur.

Al decennia voert het NIOZ in de diepe zee ecologisch, fysisch, chemisch en geologisch fundamenteel onderzoek uit op wereldschaal en op hoog wetenschappelijk niveau, met een sterke in house, innovatieve maritieme technische ondersteuning. Steeds vaker ondersteunt het NIOZ academische, maar ook industriële partners in toegepast zeeonderzoek. Onlangs is dit onderzoek van het NIOZ door een internationale beoordelingscommissie beoordeeld als behorende tot de wereldtop.

Verschillende disciplines bij elkaar

Binnen het Netherlands Deep Sea Science & Technology Centre heeft het NIOZ onderzoekers uit verschillende disciplines en technische afdelingen samengebracht. Hierdoor kan het NIOZ nog beter aansluiten bij de vraagstellingen en uitdagingen in de diepzee, waar de winning van delfstoffen, zoals olie en gas, naar steeds grotere waterdiepten verschuift. In het Pro-SEAFLORE Deep Sea Mining netwerk zitten deelnemers uit de industrie, universiteiten en onderzoeksinstituten.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.