Nieuws/ Nederlander vindt zichzelf een goede teamspeler /reageer

door: Hugo Louter
over: personeel, psychologie, productiviteit, bedrijfskunde
op: 22 april 2008

Er moet harder worden gewerkt aan een goede mix van leeftijden en opleidingsniveaus op de werkvloer.

Ongeveer de helft van de werknemers in Nederland vindt het belangrijk dat de werkgever zorgt voor een goede spreiding van leeftijd en opleidingsniveau van medewerkers. Samenwerking moet meer gestimuleerd worden. Werkenden vinden dat collega’s van jongere, middelbare en oudere leeftijd elk hun specifieke kwaliteiten hebben. Spreiding naar leeftijd kan ervoor zorgen dat deze kwaliteiten optimaal vertegenwoordigd zijn op het werk.

Randstad

Al deze conclusies en aanbevelingen zijn te vinden in de Randstad Werkmonitor: Samenwerking (tussen generaties) in Nederland en Duitsland (pdf). De rapportage vindt zeven keer per jaar plaats; dit is de editie april 2008.

Goede teamspelers

Een vijfde van de werknemers is zo overtuigd van zichzelf dat men een 9 of 10 geeft voor de eigen bijdrage aan het werk

De meeste werkenden in Nederland functioneren in een teamverband. Opvallend is dat wij onszelf goede teamspelers vinden: in Nederland is bijna niemand (6 procent) ontevreden over samenwerking op het werk, terwijl maar liefst 22 procent van de Duitsers de samenwerking onder de maat vindt. Als het in de teams niet botert, dan kan dat onmogelijk aan de eigen bijdrage liggen, zo denken Nederlandse werkenden.
Een vijfde van hen (en bijna de helft van de Duitsers) is zo overtuigd van zichzelf dat men een 9 of 10 geeft voor de eigen bijdrage aan het werk. Jong of oud, laag of hoog opgeleid, man of vrouw: driekwart van de werkenden in Nederland ziet zichzelf als behorend tot de 25 procent meest waardevolle werknemers voor de werkgever.

Ouderen over jongeren

Een groot deel van de werkenden ziet de kennisoverdracht door ouderen als een cruciaal onderdeel van de samenwerking. 6 op de 10 Nederlandse werkenden vindt dat ouderen onmisbaar zijn voor de groei van jongeren. Werkgevers zouden deze kennisoverdracht meer moeten stimuleren, vinden werknemers.

Oudere werknemers vinden dat jongere werknemers niet genoeg open staan voor kennisoverdracht (zegt 40 procent), dat ze ook geen initiatief nemen (50 procent) en dat ze te weinig vragen stellen (43 procent). In Duitsland zijn de oudere werkenden nog veel kritischer op deze punten. 49 procent van de ouderen heeft het gevoel dat jongeren zich vaak te goed voelen voor sommige werkzaamheden. Dit terwijl ze toch minder goed opgeleid zijn voor de praktijk, vindt eveneens de helft van de ouderen.

Jongeren over ouderen

Jongeren zijn op hun beurt kritisch over oudere werknemers: ouderen moeten meer aannemen van jongeren, aldus 1 op de 3 Nederlandse en maar liefst 6 op de 10 Duitse jongere werknemers.

Daarbij klinkt harde kritiek op de ICT-vaardigheden van ouderen: bijna een kwart van de werknemers in Nederland en 48 procent in Duitsland denkt dat oudere werknemers de technologische ontwikkelingen vaak niet bij kunnen houden. Oudere werknemers zelf onderkennen dat zij hun ICT-kennis moeten bijspijkeren: in Nederland geeft de helft van de oudere werknemers dit aan en in Duitsland maar liefst 70 procent.

Reageren via Facebook

Reacties