Nederlanders bij grootste twitteraars ter wereld /3 reacties

Tweet #carredebat

De analyse die Dom Sagolla gaf was breder dan alleen Nederland. Twitter heeft in zijn visie grote politieke impact. Niet alleen keek hij over het afgelopen jaar naar de meeste twitteraars, maar ook naar landen waar het minst getwittert wordt. En naar de groei of afname in het gebruik van Twitter.

Minste tweets per capita per maand 2009-2010

1. TIE: Democratische Republiek Congo & Ethiopië
2. Kosovo
3. Sudan
4. Bangladesh
5. Uzbekistan
6. Somalië
7. Nepal
8. Pakistan
9. Nigeria
10. BVI
11. Haiti
(bron: Dom Sagolla )

Blijkt dat in een land als Iran vorig jaar na de inval op de Teheran Universiteit door de pro-Ahmadinejad paramilitairen het twittergebruik verveertigvoudigde, van rond de 12.000 tweets op de dag voor de inval naar bijna 500.000 zes dagen na de inval. De Amerikaanse regering gebruikte Twitter om de ontwikkelingen in Iran live te kunnen volgen. Een dag precies jaar later is het aantal tweets gedaald naar circa 80.000.

Ander voorbeeld is Venezuela: vorig voorjaar verkondigde president Hugo Chavez, die de kritische tweets over zijn regering niet langer prettig vond, dat iedereen die maar een Twitter-account had beschouwd zou worden als terrorist. Inmiddels zet Chavez zelf de eerste schreden op Twitter en heeft meer dan 400.000 volgers…

Hugo Chavez op Twitter (@chavezcandanga)

Twitter is volgens Sagolla hét middel voor de bevolking om informatie te delen met de wereld. En daarom van groot belang voor democratie. Landen waar Twitter nog niet zo veel gebruikt wordt moeten daarom gestimuleerd worden. Dat is een beetje Amerikaans aandoende missie, net als Google dat zich tot doel heeft gesteld alle informatie op de wereld te ontsluiten (en zich daarbij niet altijd laat hinderen door onhandige zaken als auteursrechten), maar feit blijft wel dat Twitter in iets meer dan een jaar een factor van belang is geworden in de maatschappij, voor ditjes en datjes maar ook bij conflicten en politieke crises. Het is het middel van de gewone mens om informatie te delen met de buitenwereld, voor ons over een verkiezingsdebat, maar ook juist in landen waar onderdrukking plaatsvindt.

Reageren via Facebook

Over Audrie van Veen

Audrie van Veen is technologie en innovatie trendwatcher en en heeft haar eigen bedrijf voor wetenschapspopularisatie, Audrie van Veen Connecting Science. Daarnaast werkt ze als adviseur voor Europese R&D-subsidies voor Agentschap NL/EG-Liaison, een dienst van het Ministerie van Economische Zaken. Hiervoor werkte ze voor overheid en bedrijfsleven in Nederland en Frankrijk. In Frankrijk volgde ze voor de Nederlandse overheid enkele jaren Franse ontwikkelingen en bevorderde de samenwerking tussen Nederlanders en Fransen op technologisch en wetenschappelijk gebied.