Nederlanders controleren massaal privéberichten partner /reageer

Nederlanders controleren massaal privéberichten partner

Maar liefst vier op de tien Nederlanders lezen weleens privéberichten van hun partner. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.023 Nederlanders met een relatie, uitgevoerd door Panelinzicht. Zelf hebben de respondenten ook genoeg te verbergen. Zo houdt 31 procent van de ondervraagden soms digitale berichten achter voor zijn of haar geliefde, zoals appjes, e-mails en DM’s.

Vooral vrouwen zijn achterdochtig. Zo controleert maar liefst 45 procent van hen weleens de inbox van hun partner, tegenover slechts 36 procent van de mannelijke respondenten. Die achterdocht is terecht, blijkt uit het onderzoek. Van de mannen verbergt namelijk 36 procent berichtjes voor zijn partner. Onder de vrouwen doet slechts een kwart dit. “Iedereen weet dat je niet zomaar iemands brieven opent, maar voor moderne berichten lijkt zo’n ongeschreven regel niet te bestaan”, zegt Abel Baas van VPNdiensten.nl. “Het duurt vaak even voordat onze fatsoensnormen zich hebben aangepast aan de nieuwste technologie. Uiteindelijk bepalen jij en je partner hoe jullie hiermee om willen gaan. Maak daarom duidelijke afspraken en stel samen grenzen. Alleen zo voorkom je miscommunicatie en de eventuele gevolgen daarvan.”

Stiekem

Of Nederlanders online berichtjes succesvol kunnen achterhouden voor hun partner, is nog maar de vraag. Zo blijkt uit het onderzoek dat een kwart van de ondervraagden weleens stiekem meekijkt als zijn of haar partner aan het appen is. Vooral twintigers (55 procent) maken zich hier schuldig aan, zestigers (twaalf procent) gluren het minst mee. Deze nieuwsgierigheid verklaart ook waarom zestien procent van de ondervraagden liever niet heeft dat de wederhelft het wachtwoord van hun laptop of telefoon weet. Baas: “Ook vanuit het oogpunt van dataveiligheid is het verstandig dat je wachtwoorden zo min mogelijk deelt met anderen. Toch geldt: hoe meer je geheimhoudt voor je partner, hoe achterdochtiger hij of zij wordt. Dit betekent niet dat je al je digitale geheimen en toegangscodes op tafel moet leggen. Houd het laagdrempelig en laat je partner af en toe eens een grappig filmpje zien dat je voorbij ziet komen. Als je vriend of vriendin begrijpt dat je gewoon naar vermakelijke content zit te kijken, dan heeft hij of zij geen reden om jaloers te zijn.”

Sociale media

Uit het onderzoek blijkt verder dat sociale media een flinke stoorzender kan zijn binnen een liefdesrelatie. Zo wordt maar liefst zestien procent van de respondenten jonger dan zeventig jaar onzeker als hun partner foto’s van knappe mensen liket op Facebook of Instagram. Met 35 procent hebben vooral twintigers hier last van. Sterker nog, bij maar liefst 31 procent van de jongeren is het gedrag van hun partner op sociale media zelfs reden geweest voor een ruzie. Baas: “Zelf ben ik niet actief op social media, maar ik kan me goed voorstellen dat stelletjes hier over ruziën. Wanneer ik met mijn partner over straat loopt, kijk ik ook niet ongegeneerd andere vrouwen na. Online gaan we nu eenmaal net wat anders met elkaar om, maar ik weet zeker dat niemand er slechter van wordt als we iets socialer worden op sociale media.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.