Nederlanders kiezen Stichting Masanga als 'Goedste Doel' van 2019 /reageer

Nederlanders kiezen Stichting Masanga als
  • door: Redactie Sync
    over: media, medisch
    op: 27 september 2019
  • Organisatie krijgt titel vanwege hulp aan een ziekenhuis in Sierra Leone

  • Concrete investeringen kunnen letterlijk mensenlevens redden, constateert de AFAS Foundation

Het Nederlandse publiek heeft Stichting Masanga donderdag verkozen tot het ‘Goedste Doel’ van 2019. De organisatie krijgt deze titel van de AFAS Foundation vanwege haar inspanningen voor de ontwikkeling van een door oorlog zwaar getroffen ziekenhuis in Sierra Leone. Gerben Eversdijk, directeur van de AFAS Foundation: “In Sierra Leone bestaat de grootste moedersterfte ter wereld. Dankzij het werk van Stichting Masanga ontstaat daar de mogelijkheid om veilig en gezond te bevallen, voor moeder én kind.”

De Nederlandse stichting ontvangt als winnaar van het ‘Goedste Doel’ een zonnepark waarmee het Masanga-ziekenhuis in Sierra Leone haar eigen stroom op kan wekken. Met de komst van het zonnepark zullen bovendien de kosten voor stroom dalen, waardoor het ziekenhuis in de toekomst zoveel mogelijk budget overhoudt voor investeringen in de ontwikkeling van de zorg.

Duurzame impact wordt gewaardeerd

De AFAS Foundation heeft Masanga genomineerd vanwege haar strijd tegen kind- en moedersterfte en de inspanningen om 500.000 mensen van zorg te voorzien in een regio waar de nood het hoogst is. De Foundation roemt de kleinschaligheid van het project, de goede resultaten en de regelmatige updates van Masanga over de voortgang. Dat Masanga door het Nederlandse publiek verkozen is tot het ‘Goedste Doel’, bewijst volgens de Foundation dat ook het publiek de duurzame impact van de organisatie waardeert. “Stichting Masanga pakt problemen bij de wortels aan. Dankzij onze goede samenwerking hebben we in de afgelopen jaren bijvoorbeeld de verlosafdeling van het ziekenhuis kunnen verbouwen. We zien dat heel concrete investeringen letterlijk mensenlevens redden”, zegt Gerben Eversdijk, directeur van de AFAS Foundation. 

Tropenartsen, Jonathan Vas Nunes en Hanna Mathéron zijn verheugd met de verkiezing tot ‘Goedste Doel’. “We zien 12.000 patiënten per jaar. Het zonnepark zorgt voor een enorme impact. Elektriciteit is essentieel om goede zorg te kunnen leveren voor al deze mensen.”

Andere genomineerden

Naast Stichting Masanga, dongen ook ’s Heeren Loo en Stichting Woord en Daad mee voor de titel ‘Goedste Doel’ vanwege hun inzet, innovatie en goede resultaten. ’s Heeren Loo was genomineerd voor de ontwikkeling van een game voor kinderen met een verstandelijke beperking. Dankzij de game kan in kaart gebracht worden wat het leervermogen is van de kinderen, met het doel om deze kinderen naar verloop van tijd complexere taken uit te laten voeren. Eversdijk: “Dit project kan een waardevolle verbetering betekenen in de educatieve zorg voor gehandicapte kinderen.”

Stichting Woord en Daad was genomineerd vanwege haar inspanningen voor betere toegang tot schoon water in Afrika. Volgens de AFAS Foundation werkt de stichting hard om een echte systeemverandering in gang te zetten. Daarnaast ziet de Foundation dat het werk van Woord en Daad ervoor zorgt dat nieuwe economieën en logistieke stromen op gang komen.

“Het is heel bijzonder om te zien wat alle organisaties, van klein tot groot en van nationaal tot internationaal, dagelijks neerzetten om het samen ‘beter te doen’”, aldus Eversdijk.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.