Nieuws/ Nederlanders zetten Filippijnse krokodil uit /reageer

door: Redactie Sync
over: biologie, duurzaam
op: 29 juli 2009

Vrijdag worden 50 in gevangenschap gekweekte Filippijnse krokodillen (Crocodylus mindorensis) uitgezet in een meer in het Northern Sierra Madre Natural Park op het noordelijke Filippijnse eiland Luzon. Onderzoekers van de Universiteit Leiden hopen daarmee het herstel van de krokodillenpopulatie te versnellen. De Filippijnse krokodil is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Naar schatting komen er minder dan honderd volwassen exemplaren in het wild voor.

Sinds 1999 werken de onderzoekers Merlijn van Weerd en Jan van der Ploeg van het Instituut voor Milieuwetenschappen (CML) mee aan het onderzoek naar en de bescherming van de Filippijnse krokodil. In samenwerking met het Ministerie voor Milieu, lokale overheden en dorpsgemeenschappen wordt geprobeerd oplossingen te vinden voor het behoud van de soort in het wild. En met succes, de belangrijkste bedreigingen – jacht, het gebruik van destructieve vismethoden, en het verlies van habitat – zijn effectief aangepakt. De Filippijnse krokodillenpopulatie herstelt zich echter langzaam.

Dicatianmeer

Het uitzetten van in gevangenschap gekweekte krokodillen moet het herstel versnellen. Het afgelopen jaar is er intensief overleg geweest met vissers, landeigenaren, omliggende dorpsgemeenschappen en de gemeente over de herintroductie van krokodillen in het meer. Er is brede maatschappelijke steun voor de herintroductie van 50 jonge krokodillen in het Dicatianmeer in de gemeente Divilacan.

Programma

De krokodillen werden dinsdag in kratten geladen. Vandaag worden ze van Palawan naar Manila gevlogen, en vanaf daar met de auto naar Isabela gebracht. Donderdag worden de krokodillen in een helicopter naar het Northern Sierra Madre Natural Park gevlogen. Vrijdag zetten de onderzoekers de dieren uit in het meer.

Endemisch

De Filippijnen zijn een prioriteit voor internationale natuurbescherming. Bijna nergens ter wereld worden zoveel endemische (met een beperkt verspreidingsgebied) diersoorten zo sterk bedreigd als op de Filippijnen, zoals de Filippijnse krokodil en de Filippijnse Apenarend. Het Northern Sierra Madre Natural Park is mede tot stand gekomen met Nederlandse ontwikkelingshulp. Het is het grootse en één van de belangrijkste beschermde gebieden van de Filippijnen. Sinds 1989 doen onderzoekers en studenten van de Universiteit Leiden onderzoek in dit unieke natuurgebied. De komende maanden volgen Nederlandse en Filippijnse studenten de uitgezette krokodillen met behulp van radiozenders.

Reageren via Facebook

Reacties