Nieuws/ Nederlands bedrijf marktaanjager groene diesel /7 reacties

door: Gerard Ringenaldus
over: biotech, duurzaam, productiviteit
op: 22 november 2007

Na de artikelen op Sync.nl van februari en mei van dit jaar over biodiesel uit algen, leek het even stil te worden. Leek, want de werkelijkheid is inmiddels anders. Verantwoordelijk hiervoor is onder meer het Nederlandse bedrijf BioKing.

Nadat biodiesel negatief in het nieuws kwam - door bijvoorbeeld de hoge graanprijs en de gevolgen daarvan met name in de arme landen - is de jacht op het groene goud toch losgebarsten. Overal in de wereld worden grote bedragen durfkapitaal geïnvesteerd in de fabricage van dieselolie uit algen.

Gesloten systeem

Er zijn diverse methodes om algen te kweken. Dat kan in vijvers in de open lucht - zoals bij Greenfuel in de USA - en in gesloten buizen.

Het bedrijf Nederlandse BioKing heeft voor het kweken van algen voor een gesloten systeem gekozen. De mogelijkheden lijken onuitputtelijk en hoge opbrengsten verzekerd.

    De voordelen van algen

  • de alg heeft een zeer hoog olie-gehalte in vergelijking met andere gewassen;
  • oogsten kan iedere dag;
  • jaaropbrengst algen per hectare: 40.000 liter biodiesel, dat is 15 tot 20 maal meer dan palmolie en zonnebloemolie;
  • het bijproduct is geschikt voor voedingssuplementen, diervoeding en het maken van harsen en bioplastics;
  • de installatie maakt het moglijk onvruchtbare grond te exploiteren.

Volgens Bioking draait de installaties al na vier dagen een volledige productie. Na het persen van algen dient de verkregen olie nog gezuiverd, geraffineerd, te worden om biodiesel te verkrijgen. Kosten: ongeveer 15 cent per liter biodiesel.

Vijf patenten

Bioking heeft inmiddels op vijf vindingen patent gekregen. Met een van de vindingen, de zogenaamde ‘pijpenbuiger’, kunnen de transportkosten van kilometers buizen aanzienlijk worden verlaagd. Deze ‘ritsluitingmachine’ vervaardigt namelijk de buizen ter plekke uit kunststofplaten.

Daarnaast ontwikkelt Bioking vol-automatische installaties in allerlei formaten, voor kleingebruiker tot en met industrieel gebruiker. Deze bioreactors halen olie uit diverse soorten planten en vetten en maken die geschikt als biodiesel.

Distributiecentra wereldwijd

Het in ’s Gravenpolder gevestigde bedrijf groeide binnen de kortste tijd uit zijn jasje en breidde fors uit, ook qua personeel, dankzij flinke omzetstijgingen. Bioking heeft onder andere een vestiging in Canada geopend en in diverse andere landen en continenten distributiecentra opgezet.

Inmiddels is BioKing uitgegroeid tot marktleider op het gebied van het maken van bioreactors voor de productie van biodiesel. Zijn bioreactors worden verkocht aan diverse landen in Europa. Ook China heeft inmiddels een grote bioreactor besteld die over een jaar verder uitgebouwd moet worden, zodat een productie van 100 ton algen per dag kan worden bereikt. Het ziet ernaar uit dat ook in China een distributiecentrum wordt opgezet.

Proefterrein

Ook Californische ambtenaren komen naar Nederland om de installaties te bekijken. Ze hebben intussen al laten weten dat Californië een gebied 10 bij 10 kilometer in de woestijn beschikbaar wil stellen als proefterrein.

Reageren via Facebook