Nederlandse alg zorgt voor voedsel en biobrandstof /10 reacties

Innovatieve kweekmethode

LGem in Voorhout heeft gekozen voor een andere algensoort en een eigen innovatieve kweekmethode ontwikkeld. Hierbij worden de algen niet in open water gekweekt maar in buizen. De algen van LGem worden gekweekt in het kassencomplex van Technogrow bij het Brabantse Made, in een door zonlicht gevoed gesloten systeem. De belangrijkste marken voor LGem zijn visvoer en voedingssuplementen voor mensen. Het gesloten systeem van LGem geeft ze de mogelijkeheid een hoge opbrengst met een hoge kwaliteit te verenigen. In 2006 heeft LGem de derde plaats behaald bij de Rabobank Herman Wijffels Innovatieprijs met het algenkweeksysteem.

Eugene Roebroeck over LGemEugène Roebroeck, directeur Lgem: “Ons systeem is energie‑ en kostenefficiënter dan welk ander systeem ter wereld. Theoretisch kunnen algen 20 procent van het zonlicht omzetten in chemische energie. In vijvers worden rendementen gehaald van 2 procent. Ons systeem haalt meer dan 10 procent. Dat is ruim vier keer zo veel en dus een grote stap voorwaarts in de teelt van algen. Ons proces legt zelfs netto CO2 vast, terwijl alle andere bestaande systemen CO2 produceren.”

Voedingssupplementen

Toch is bioenergie nog geen primaire doelstelling van LGem. “Voor de productie van biodiesel is een andere schaalgrootte nodig. We willen onze techniek verder ontwikkelen met de productie van voedingssuplementen en visvoer. De vraag naar die producten is hoog,” aldus Roebroeck. LGem heeft recent een overeenkomst afgesloten met een Noord Amerikaanse distributeur voor voedingssuplementen.

Voor varkens en kippen zouden algen eveneens een prima voedingsbron kunnen zijn. Ware het niet dat de fabrikanten van veevoer er nog niet aan willen. Callenbach: „Het merkwaardige feit doet zich voor dat algen zonder bezwaar door mensen gegeten kunnen worden, maar dat ze niet gebruikt mogen worden in veevoer. Louter en alleen omdat ze niet worden genoemd in de lijst met toegestane ingrediënten.”

Minder kieskeurig

Ingrepro is minder kieskeurig. Net als andere planten hebben ook algen voedingsstoffen nodig. Tot nu toe gebruikt het bedrijf kunstmest, maar binnenkort start een proef met varkensmest. Callenbach: „Het kan een mooie kringloop worden: mest voor algen die vervolgens weer worden gebruikt als veevoer.”

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter