Nederlandse cleantech-startups doen het goed
/reageer
-
door: Redactie Sync over: energie, duurzaam, robotica, werktuigbouw, voedsel op: 1 september 2015 Twee innovatieve startups genomineerd voor cleantech-prijs
Cleantech-bedrijven dragen bij aan een schoner milieu en energiebesparingen
In Nederland zijn verschillende positieve ontwikkelingen gaande bij cleantech-startups. Dit zijn bedrijven die door middel van technologie bijdragen aan een schoner mileu of energiebesparingen. Dat ‘we’ het goed doen, blijkt onder meer uit het gegeven dat twee Nederlandse cleantech-startups bij de laatste vijf bedrijven zitten die in de race zijn voor een half miljoen euro prijzengeld in de Postcode Lottery Green Challenge. Ook is onlangs het Climate-KIC ontwikkeld, een initiatief dat startups die met groene energie werken klaarstoomt voor de markt.
Competitie
De Postcode Lottery Green Challenge maakte onlangs de vijf finalisten bekend, waaronder twee Nederlandse startups. Deze internationale wedstrijd voor startups beoordeelt bedrijven op hun duurzame innovaties. De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Nationale Postcode Loterij, die de beste twee deelnemers beloont met respectievelijk een half miljoen euro en twee ton.
Eén van de twee Nederlandse genomineerde cleantech-startups is Fleet Cleaner. Het maakt schoonmaakrobots die de romp van vrachtschepen schoonmaken tijdens het laden en lossen. De robots verwijderen bijvoorbeeld algen, slijm en aangroei, die een bedreiging vormen voor ecosystemen in het water. De door de robots verzamelde stoffen zijn herbruikbaar als brandstof. Daarnaast zorgt regelmatig reinigen van schepen voor 5 procent minder CO2-uitstoot.
De tweede finalist is Land Life Company en dit bedrijf heeft een product ontwikkeld dat ervoor zorgt dat stekjes in droge gebieden kunnen groeien. Het is een biologisch afbreekbare bescherming voor stekjes. Nieuwe bomen kunnen moeilijk overleven in gebieden waar grond slecht is door ontbossing en slecht beheer. Met dit product kunnen nieuwe bomen overleven in droge gebieden.
Stoomcursus
Climate-KIC is ontwikkeld om startups te ondersteunen met training, coaching en funding. Deze clinic is de enige in Europa die zich volledig richt op cleantech-startups. Het is een initiatief van de European Institute of Innovation & Technology (EIT), een agentschap van de Europese Unie.
Het belangrijkste dat de clinic de startups kan bieden, is commercieel inzicht, vindt EIT. Daarom reikt dit initiatief belangrijke gereedschappen aan waar de cursisten mee aan de slag kunnen. Uit Nederland werken bijvoorbeeld Luchthaven Schiphol, KLM en grote universiteiten uit Delft, Utrecht en Wageningen mee. Het programma duurt achttien maanden en bestaat uit meerdere fases. In fase 1 is er gezorgd voor een gift van 10.000 euro en in fase 2 wordt contact gezocht met potentiële klanten.
Fiscale inhaalslag nodig
Nederland is natuurlijk niet het enige land dat vorderingen maakt op cleantech-gebied. Naast de twee genoemde Nederlandse bedrijven staan twee Amerikaanse en een Engelse in de finale van de Postcode Lottery Green Challenge. De finale is op 10 september in de Gashouder op de Westergasfabriek te Amsterdam. Het prijzengeld van de hoofdprijs bevat een half miljoen euro. Dat er, ondanks alle positieve geluiden, ook nog wat te verbeteren valt aan het ondernemingsklimaat voor cleantech-bedrijven, blijkt uit een commentaar van Henk Volberda, onlangs tegenover radiostation BNR. Volgens de hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid aan de Erasmus Universiteit zou ons land nog een fiscale inhaalslag moeten maken om aantrekkelijker te zijn voor startups.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook