Nederlandse Connecterra wint prestigieuze startupprijs
/reageer
-
door: Redactie Sync over: financiering, geneeskunde, biotech, mobiliteit, concurrentie, consumenten, computer, innovatieprijs op: 4 december 2015 Startup Connecterra won Alpha-prijs tijdens de PITCH competitie in Dublin
De Amsterdamse startup maakt slimme sensoren die door koeien gedragen kunnen worden
De bedenkers van deze healthtech-oplossing hebben een chip ontworpen die de koe bij zich draagt. De sensor heeft twee praktische toepassingen: boeren signaleren eerder gezondheidsproblemen bij de koeien, aangezien hun bewegingen gemeten worden. Daarnaast meet de sensor wanneer de koe het meest vruchtbaar is. Met de sensor besparen boeren tot zo’n 250 dollar per jaar.
Koeien
De wearables van Conecterra geven, samen met het bijbehorende SaaS-platform, inzicht in het gedrag van melkvee. Hun gedrag wordt gemeten, waardoor boeren ten alle tijden zien waar koeien zich bevinden en weten wanneer ze wat eten en hoe het met hen gaat. Deze sensor is belangrijk voor zowel de individuele koe als de gehele kudde. Het kan voor boeren uiteindelijk financieel gewin betekenen. Volgens de Nederlandse startup worden koeien twintig procent productiever als zij, dankzij hun wearables, beter worden verzorgd. Dat betekent dat een koe meer melk produceert en dat betekent meer inkomsten voor de boer. De sensor wordt op dit moment getest op een Friese boerderij.
Ondernemerschap
Het succes van de Nederlandse startup op de Web Summit in Dublin is mede mogelijk gemaakt door TriFinance. Sicco Pier van Gosliga werkte aan Connecterra naast zijn werkzaamheden bij TriFinance, waar hij werkzaam is op de Business Unit Data to Insight. In die hoedanigheid is hij bedreven in het inzetten van data om nieuwe inzichten te verwerven, maar ook nieuwsgierig naar hetgeen wat Big Data voor de maatschappij kan betekenen. “De ruimte die TriFinance met MeInc filosofie bood, trok mij aan om me bij Data to Insight aan te sluiten”, aldus Van Gosliga.
Pieter Smit, CEO van TriFinance, is heel blij en tevreden over de prestatie van zijn medewerker. Hij vindt het belangrijk dat medewerkers naast de dagelijkse gang van zaken werken aan hun ambities. “Het is de illustratie van het einde van de zogenaamde ‘lopende band-werknemer’, zoals we die uit de tijd van Ford kennen”, aldus Smit. “Waar we voorheen een werknemer continue één taak lieten uitvoeren in opdracht van het bedrijf, stimuleren we nu het ondernemerschap van werknemers en een verbinding met het geproduceerde product.”
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook