Nederlandse IT-beveiligers interessant voor buitenlandse investeerders /reageer

Nederlandse IT-beveiligers interessant voor buitenlandse investeerders

Computerbeveiligingsbedrijf Fox-IT valt in buitenlandse handen. De Britse NCC Group betaalt 135 miljoen euro voor alle aandelen van het bedrijf. Met deze overname is Nederland drie multimiljonairs rijker.

Engels ontbijt

“Plop! Hoor je het?”, Ronald Prins doet tegenover NRC Next live verslag van hoe de champagne wordt ontkurkt bij het Nederlandse beveiligingsbedrijf. Tijdens een toepasselijk Engels ontbijt vertelt Prins de medewerkers dat Fox-IT voor 135 miljoen euro is overgenomen door de Britse Holding NCC. Naast Prins hebben medeoprichter Menno van der Marel en de voormalige KPN-baas Ad Scheepbouwer hun aandelen verkocht. Scheepbouwer voegde zich in 2012 bij het bedrijf om de internationale expansie te bevorderen.

Nederland is internationaal een belangrijke speler in cybersecurity. En van alle hier actieve bedrijven is Fox-IT de nummer één. Wanneer er een lek in Nederland wordt ontdekt, is het bij het Delftse bedrijf alle koppen bij één en aan de slag. De bekendheid van het bedrijf hebben ze onder andere te danken aan de frequente mediaoptredens van oppertechneut Prins, die chief technology officer is van het bedrijf.

Huwelijksbootje

Om de grote zakelijke klanten binnen te halen, is meer nodig dan een bekend gezicht. Fox-IT was voor deze overname al een jaar op zoek naar een overnamepartner. “We hebben wel buitenlandse klanten, waaronder een aantal Amerikaanse banken, maar het is moeilijk om zelf een internationaal verkoopnetwerk op te zetten”, aldus Prins. Uiteindelijk vonden het Britse en Nederlandse bedrijf elkaar: “NCC is de juiste partner om mee in het huwelijksbootje te stappen. Het is een soort holding die in deze branche meer dan twintig overnames heeft gedaan. Al die onderdelen blijven redelijk zelfstandig opereren.”

Volgens Prins heeft Nederland een voorsprong in IT-ontwikkelingen opgebouwd. “We lopen hier in Nederland bijvoorbeeld mijlenver voor met elektronisch bankieren. Daar hebben we dus ook veel ervaring in opgebouwd.” Fox-IT zal een goede aanvulling zijn voor verschillende onderdelen van de NCC. Zo ontwikkelde het Nederlandse bedrijf bijvoorbeeld eigen hardware om netwerken te beschermen. De datadiode is een apparaat dat ervoor zorgt dat netwerkverkeer maar één kant op kan gaan.

Fox-IT

Na de overname zal het Nederlandse bedrijf door blijven gaan waar het goed in is: monitoring en dreigingsanalyses. Ook de naam blijft bestaan. Er zal alleen een naambordje extra in het Delftse kantoor komen met de tekst ‘Part of NCC Group’. De samenwerking zorgt ervoor dat Fox-IT gebruik kan maken van het internationale klantenbestand waar NCC over beschikt.

Doordat Fox-IT niet meer 100 procent Nederlands is, loopt het bedrijf een risico, aldus informatiekundige Richard Lamb tegenover De Financieele Telegraaf. Door de nieuwe eigenaar loopt het mogelijk overheidsopdrachten in de toekomst mis. Volgens Lamb mag het buitensluiten van bepaalde bedrijven niet bij aanbestedingen, maar het gebeurt wel: “De beveiliging van computersystemen ligt zo gevoelig dat Nederlandse bedrijven een streepje voor hebben.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.