Nederlandse Kieskompas helpt de Canadees /reageer

Nederlandse Kieskompas helpt de Canadees

Een dag na de val van de conservatieve Canadese regering, afgelopen vrijdag, was er al een Kieskompas voor de parlementsverkiezingen, de Vote Compass Canada. Maandenlang heeft het Kieskompas-team, onder leiding van politicoloog André Krouwel (Vrije Universiteit Amsterdam), samengewerkt met vier universiteiten in Canada om een stemhulp te maken die Canadese burgers gratis kunnen gebruiken. Er hebben inmiddels al 800.000 bezoekers gebruik gemaakt van Vote Compass Canada.

Er hebben inmiddels al 800.000 bezoekers gebruik gemaakt van Vote Compass Canada

Overeenstemming partij en politieke opvattingen

Samen met André Krouwel werkten Clifton van der Linden (die Nederlandse voorouders heeft) van de universiteit van Toronto, André Blais (Université de Montréal), Elisabeth Gidengil (McGill University), Richard Johnston (University of British Columbia) en Neil Nevitte (University of Toronto) aan een speciaal Kieskompas voor deze verkiezingen. Kieskompas, ontwikkeld aan de VU, helpt burgers in meer dan dertig landen bij het bepalen welke partij de meeste overeenstemming heeft met de eigen politieke opvattingen.

Kieskompas Canada is gemaakt in opdracht van de Canadian Broadcasting Company (de nationale omroep van Canada) en Radio Canada, een belangrijke Franse nieuwszender.

Strijd tussen conservatieven en liberalen

Kieskompas Canada plaatst Canadese burgers die dertig eenvoudige vragen over belangrijke onderwerpen invullen in het politieke landschap tussen de vijf belangrijkste partijen. De strijd gaat vooral tussen de conservatieven van premier Steven Harper en de liberalen als grootste oppositiepartij onder leiding van Michael Ignatieff. Het Kieskompas team plaatste ook de belangrijke Bloq Québéqois, die voor afscheiding is van de provincie Quebec, in het politieke landschap.

Kieskompas werd voor het eerst ontwikkeld bij de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen in 2006 en heeft sindsdien fors aan de weg getimmerd. Kieskompas is de grootste digitale stemhulp in Nederland, en wordt ook in het buitenland steeds vaker gebruikt. Inmiddels is Kieskompas in ruim dertig landen actief. Vote Compass Canada is beschikbaar in het Engels en het Frans.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.