Nederlandse kweekvis wil Afrika veroveren /reageer

Nederlandse kweekvis wil Afrika veroveren
  • door: Redactie Sync
    over: duurzaam, voedsel
    op: 16 november 2011
  • Visopbrengsten in Afrika lopen terug, terwijl door bevolkingsgroei meer vis nodig is.

  • De Topsector AgroFood kan expertise inbrengen om lokaal duurzaam vis te kweken.

Het Nederlandse bedrijfsleven kan helpen de honger in Afrika te bestrijden. Met kennis en kunde uit Nederland is in Afrika een productieve aquacultuur op te bouwen.

LEI en IMARES, beide onderdeel van Wageningen University & Research centre, concluderen dit na een bezoek aan Kenia. Dit is uitgewerkt in het rapport Business opportunities for aquaculture in Kenya; With special reference to food security. Zij hebben deze missie uitgevoerd op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Nairobi en werden vergezeld door Jan van Rijsingen, één van Nederlands grootste viskwekers.

Gouden driehoek

Deze intensieve samenwerking tussen kennisinstelling en mensen uit de praktijk is kenmerkend voor de ‘Gouden Driehoek’: de samenwerking van overheid, wetenschap en de private sector waar de Nederlandse voedselproducerende sector groot mee is geworden. AgroFood is dan ook door minister Verhagen aangewezen als één van de negen topsectoren.

In de topsector Agro&Food heeft internationalisering hoge prioriteit. Nederland wil wereldwijd een leidende positie innemen op het gebied van duurzame, innovatieve en efficiënte voedselproductie met een hoge toegevoegde waarde. Dit beleid maakt Nederland tot een aantrekkelijke partner voor op maat gemaakte lokale voedselproductie-systemen. Viskweek, of aquacultuur, is daar een goed voorbeeld van. Behalve voedsel levert dit ook werkgelegenheid op en het vermindert de visserijdruk op wilde visgronden.

Duurzame kweek

In Kenia neemt de vraag naar vis toe, maar de productie blijft achter. Met name omdat de productie nu te kleinschalig is en de keten beter georganiseerd moet worden. De onderzoekers verwachten dat met een goed opgezette en duurzame kweek van meerval, de visproductie in Kenia fors kan stijgen en de snel groeiende en in toenemende mate urbane bevolking van het land van hoogwaardige voeding kan worden voorzien.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.