Nederlandse satellietgegevens nu voor iedereen beschikbaar
/reageer
-
door: Redactie Sync over: communicatie, geowetenschap op: 23 maart 2012 Het Netherlands Space Office zet alle satellietinformatie over Nederland in een openbare database.
Bedrijven en onderzoekers kunnen de data gebruiken voor toepassingen in landbouw, industrie of zorg.
Via het Nationaal Satellietdataportaal zijn sinds deze week alle actuele satellietgegevens van Nederland vrij beschikbaar. De data is afkomstig van de Nederlandse ruimtevaartorganisatie Netherlands Space Office (NSO).
Het is nuttig voor boeren die willen weten hoe het met hun bodem, waterpeil en dijken is gesteld. Maar ook andere bedrijven kunnen de gegevens gebruiken.
GPS-schoen
Nederlandse bedrijven en instituten kunnen met de data toepassingen ontwikkelen en marktrijp maken. Bijvoorbeeld voor toepassingen in de luchtvaart, archeologie, voor navigatie, communicatie en zelfs gezondheidszorg. Zo werken de bedrijven GTX Corp (Location Based Services) en Aetrex (Schoenenfabrikant) samen aan een schoen met GPS-systeem, die het mogelijk maakt om verdwaalde Alzheimer-patiënten terug te vinden.
Over drie jaar komen de satellietgegevens van het Europese GMES (Global Monitoring for Environment and Security) programma beschikbaar, die de hele wereld dekken.
Met het groeiend aantal satellieten rond de aarde, wordt ook het aantal toepassingen ervan steeds groter en komt continue dienstverlening op basis van satellietdata binnen handbereik. Innovatieve sectoren, zoals in Nederland de landbouwsector, spelen daar slim op in.
Landinspectie vanaf het beeldscherm
De landbouwsector was de drijvende kracht achter de realisatie van het satellietdataportaal. Het boerenbedrijf van nu is een hightech-bedrijf dat zich bedient van de modernste technologie, waarbij satellieten een welkome uitkomst bieden. De boer van de toekomst inspecteert zijn land niet alleen vanaf de trekker, maar ook vanaf het beeldscherm op basis van satellietdata.
De optische data die het NSO via het satellietdataportaal beschikbaar stelt worden geleverd door Astrium, dat met Dutch Space ook een vestiging heeft in Leiden. De radardata komen van het Canadese MDA. Bij elkaar maken de data toepassingen mogelijk voor onder andere het monitoren van bodemverzakkingen en vervormingen van dijken, maar ook waterpeilbeheer en
landschapsbeheer.
Ook interessant:
Nederlandse zonnepanelen de ruimte in
Landbouw bespieden vanuit de ruimte
Wikileaks bevestigt Amerikaanse kernwapens in Nederland
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook