Nederlandse startup maakt Caribisch eiland zelfvoorzienend /1 reactie

Nederlandse startup maakt Caribisch eiland zelfvoorzienend
  • door: Redactie Sync
    over: duurzaam
    op: 7 november 2014
  • Windmolen van de Nederlandse startup Solteq voorziet het Caribische eiland Johnny Cay van drinkwater en energie

  • De windmolen maakt het eiland op volledig duurzame wijze zelfvoorzienend

Op het kleine Caribisch eiland Johnny Cay wordt een nieuw Nederlands watertechnologieproduct geplaatst: een windmolen die zowel drinkwater als energie produceert. Het concept, ontwikkeld door de Nederlandse startup Solteq Energy BV, is een volledig duurzame oplossing die het palmeiland zelfvoorzienend maakt zonder dat het daarbij aangesloten is op een netwerk.

Johnny Cay is een natuurreservaat dat zich kenmerkt door prachtige koralen en de bijzondere leguanen die er huishouden. Hoewel er jaarlijks zo’n 350.000 toeristen naar het Colombiaanse eiland trekken, moet Johnny Cay het doen zonder elektriciteit en stromend water. De restaurants op het eiland krijgen water aangeleverd in flessen en proberen het eten, voornamelijk vis, zo vers mogelijk te houden middels blokken ijs. De verantwoordelijke Colombiaanse organisatie Carolina zou dit graag anders zien en wil het eiland op duurzame wijze voorzien van water en elektriciteit. That’s where Solteq Energy comes in.

Solteq Energy

Solteq is een innovatief bedrijf dat bestuurd wordt door directeur en eigenaar Twan Koenders. Koenders heeft zijn bachelor opleiding werktuigbouwkunde en zijn master sustainable energy technology respectievelijk genoten aan de Technische Universiteit Twente en de de Technische Universiteit Eindhoven. Met zijn bedrijf Solteq houdt hij zich bezig met advisering en projectbegeleiding rondom duurzame energieprojecten. De nieuw ontwikkelde windmolen van Solteq Energy is zo’n duurzaam energieproject. De windmolen zet windenergie direct om in hoge druk waardoor drinkwater geproduceerd kan worden via een ‘reverse osmosis’ ontziltingsinstallatie. Op de momenten dat het harder waait, kan de extra energie omgezet worden in elektriciteit. Hoewel wereldwijd zestig procent van het drinkwater geproduceerd wordt met reverse osmosis technologieën wordt daarbij voornamelijk gebruik gemaakt van elektriciteit die met dure fossiele brandstoffen is opgewekt. Het concept van Solteq Energy is volledig duurzaam en ook nog eens voor de helft goedkoper. Daarbij is de gecombineerde water- en elektriciteitsproductie tevens toepasbaar in afgelegen gebieden zonder elektriciteitsnetwerk als het eiland Johnny Cay. Door de duurzame productie van zowel drinkwater als elektriciteit wordt Johnny Cay zelfvoorzienend waarmee de Nederlandse innovatie volledig tegemoet komt aan de wens van Carolina.

Samenwerking

Het nieuwe concept zal begin volgend jaar allereerst geplaatst worden op een terrein in het Friese Leeuwarden dat speciaal bedoeld is voor water- en elektriciteitstechnologieën alvorens het het overzeese Johnny Cay zal bedienen. Deze plaatsing zal verzorgd worden door Solteq Energy in samenwerking met een groep andere bedrijven: Lenntech, specialist in watertechnologie, Hydroton, specialist in hydraulische oplossingen en Hoekstra-Suwald, specialist in renovatie en installatie van windmolens. De initiatiefnemers krijgen steun van de Technische Universiteit in Delft met opgedane kennis uit een vijfjarig onderzoek naar zon- en wind gevoede waterontziltingsinstallaties. Het project wordt gefinancierd door het Rijksinstituut voor Ondernemend Nederland (RvO) op basis van de vorming van een educatief centrum rondom de toegepaste water-, wind- en zonnetechnologie gericht op de promotie van innovatieve, Nederlandse, duurzame oplossingen voor Colombia en omstreken. De groep verwacht dat er binnen twee jaar een exportomzet wordt bereikt die het vijfvoudige is van het oorspronkelijke subsidiebedrag.

Reageren via Facebook

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.