Nederlandse zonnepanelen de ruimte in /reageer

Nederlandse zonnepanelen de ruimte in

Nederlands ruimtevaartvernuft gaat acht nieuwe Galileo-navigatiesatellieten voorzien van zonnepanelen. Dutch Space tekende hiervoor een contract van 13 miljoen euro. Daarmee blijft Nederland leidend op dit ‘hightech in space’ terrein.

“Dat het Europese vlaggenschipprogramma Galileo straks volledig is uitgerust met Nederlandse zonnepanelen is natuurlijk geweldig,” laat Dutch Space directeur Bart Reijnen weten. Dutch Space was ook al betrokken bij de eerdere Galileo-satellieten. Nederland heeft op het terrein van de technologie voor de ruimtevaart een grote reputatie opgebouwd.

Iedere set zonnepanelen bestaat uit twee vleugels van ieder twee panelen met een totale oppervlakte van 11 m2. Dutch Space leverde eerder al de zonnepanelen voor GIOVE-A, een van de twee testsatellieten, voor de eerste vier satellieten in het kader van de Galileo In-Orbit Validation fase en voor de eerste veertien satellieten van de Galileo Full Operational Capability fase.

Troef op wereldschaal

“Samen met onze Nederlandse partners en onze Astrium collega’s hebben we ons sterk bewezen tijdens de vorige zonnepanelen opdracht voor de Galileo satellieten. Niet alleen biedt die samenwerking onze klant zekerheid, het bleek ook een troef in de competitie met andere internationale aanbieders voor zonnepanelen,” zegt Bart Reijnen.

Het Galileo-navigatiesysteem wordt aanbesteed door ESA, in opdracht van de Europese Commissie. Dankzij een optimale dekking en een exactere tijdsbepaling met behulp van nieuwe atoomklokken levert de satellietconstellatie een zeer nauwkeurige positiebepaling, waar ook ter wereld. De TU Delft heeft als eerste de signalen van de nieuwe satellieten kunnen meten in 2008. Die voorproef van het EU-GPS in de ruimte liet al zien dat de nauwkeurigheid van het Galileo systeem zo mogelijk beter is dan die van GPS, aldus de onderzoekers.

De huidige Galileo zonnepanelen opdracht rondt Dutch Space naar verwachting half 2013 af. De levering van de eerste twee sets zonnepanelen van de tweede Galileo serie staat gepland voor begin 2014, waarna gedurende dat jaar iedere drie maanden een volgende levering zal volgen.

Samenwerking met MKB

Dutch Space werkt ook voor de bouw van deze reeks Galileo zonnepanelen nauw samen met een reeks MKB bedrijven. meer dan de helft van de projectomzet gaat naar zulke partners.

Airborne Composites levert de composiet panelen, verzorgen Tecnovia en Brandt FMI de onderdelen van de mechanismes, Leuveco de flexibele bedrading tussen de panelen (’flexprints’), Futura de koolstof pijpen voor de armen, Neways de onderdelen van het uitklapmechanisme en Microtechniek hulpdelen voor transport, test en assemblage. De PVA (Photo Voltaic Assembly) wordt door moederbedrijf Astrium uit Duitsland geleverd.

Onder druk

De positie van ons land als hightech-land voor de ruimtevaart staat sinds enige tijd onder druk, ondanks de hoge economische waarde van juist deze kennis en valorisatie. Al eind 2010 schreef ScienceGuide over de zeer zorgelijke signalen die indiceren dat andere landen in Europa hun kans schoon zien om de leidende positie van Nederland over te nemen. Dat gaat zelfs zo ver, dat pogingen gedaan worden het grote hoofdkwartier van de Europese ruimtevaart, ESTEC bij Noordwijk, uit Nederland te verhuizen naar een kennisnatie die wel krachtig wil investeren in deze toekomstechnologie.

Ook interessant:

Europese navigatiesatellieten Galileo weer duurder
TU Delft lanceert tweede studentensatelliet
Zonne-energie wordt goedkoper, nu echt

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.