Negatief denken maakt alerter
/reageer
-
door: Jop de Vrieze over: personeel, psychologie, productiviteit op: 9 januari 2012 Sta je voor een zware mentale inspanning?
Mensen in een negatieve emotionele toestand presteren in zo'n geval beter dan positieve denkers.
Bij zware mentale inspanningen presteren mensen in een negatieve emotionele toestand beter dan positieve denkers. Dat concludeert psycholoog Henk Steenbergen op basis van zijn onderzoek, waarop hij 17 januari hoopt te promoveren aan de Universiteit Leiden.
Over het algemeen wordt gedacht dat een positieve instelling goed is voor onze prestaties. Steenbergen ontkent niet dat dit vaak ook daadwerkelijk het geval is, maar in de situaties die hij onderzocht is negatief denken meer gewenst. ‘Inderdaad helpen positieve emoties om stress en spanning tegen te gaan. Maar in een moeilijke situatie is dat lang niet altijd handig.’
In zijn experiment liet hij proefpersonen mentale testen doen, nadat hij met muziek of plaatjes positieve of negatieve emoties had opgeroepen. Wat die emoties waren, bepaalde hij op basis van hersenscans van de deelnemers.
Op de rem trappen
Het hersengebied dat ons waarschuwingssignalen geeft, bleek minder actief te worden bij mensen in een positieve emotionele toestand. Van Steenbergen: ‘Positieve emoties remmen de activiteit van deze alarmgebieden in het brein. Mensen in een vrolijke stemming reageerden daardoor minder alert in de testen dan mensen in een negatieve emotionele toestand. Hun cognitieve controle is dus verminderd.’
Dat kan volgens de onderzoeker betekenen dat iemand die uitermate opgewekt achter het stuur zit minder snel op de rem trapt wanneer dat plotseling nodig is, dan iemand die met het verkeerde been uit bed is gestapt. De opgewekte persoon lijkt de wereld aan te kunnen, maar vergeet daarbij dat die wereld soms iets te snel op hem af komt.
Ook interessant:
Niets meer te verbergen, dankzij emo-tech
Deze software begrijpt hoe je je voelt
Depressief door antidepressiva
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook