Nieuws/ Netscape verliest van Netschaap.nl /reageer

door: Renée Kneppers
over: eigendomsrecht, concurrentie, rechten, computer
op: 21 september 2007

Webwereld meldt dat Netscape alsnog verloren heeft in een vier jaar oude zaak waarbij het Amerikaanse bedrijf een verbod van het domein Netschaap.nl eiste.
Het gerechtshof in Den Haag heeft de eigenaar van Natschaap.nl en Netschaap.nl in het gelijk gesteld. Netscape beschuldigde de Nederlandse domeineigenaar van inbreuk op het merk- en auteursrecht. De voorzieningenrechter in Den Haag gaf Netscape daar in mei 2003 gelijk in. Dit vonnis is nu door het gerechtshof vernietigd.

Reputatie

Volgens het hof heeft Netscape onvoldoende aangetoond dat Rede Consultancy (de domeineigenaar) ongerechtvaardigd voordeel heeft getrokken uit het merk Netscape of afbreuk heeft gedaan aan de reputatie van het bedrijf. Het consultancybureau gebruikte de domeinnamen niet om diensten aan te bieden, constateert het hof. Bovendien is het gebruik van een domeinnaam op zichzelf niet gelijk aan gebruik als merk. Wie de urls intikte, kwam op een site met teksten en links over schapen. De site werd onderhouden door de beheerder van ‘Spreek je Moerstaal’.

Chattaal

Ook ziet de rechter geen reden om een verbod op het logo van Netschaap.nl uit te spreken omdat ‘dit een humoristische weergave is van het onderhavige conflict tussen partijen’. Het logo werd overigens van de Nederlandse site verwijderd na een klacht van Netscape.
Volgens de rechter kan er geen sprake zijn van naamsverwarring. Het feit dat de term netschaap en natschaap voorheen nog wel eens werden gebruikt in chattaal om te verwijzen naar Netscape, is onvoldoende om het als merk te beschouwen, aldus de rechter.

Hoewel het hof niet begrijpt wat een bedrijf met domeinnamen die als Natschaap en Netschaap zou moeten, is er geen sprake van inbreuk op het merkrecht en het auteursrecht van Netscape, zo concludeert het hof.

De advocaat van ‘Netschaap’ laat weten dat de website van Netschaap (nu zwart) binnenkort weer online gezet zal worden.

Reageren via Facebook

Reacties