Niet straffeloos internetten bij de buren /2 reacties

Niet straffeloos internetten bij de buren

Wireless of draadloze netwerken worden in steeds meer huizen gebruikt. Het kunnen aanleggen en uitbreiden van een netwerk zonder kabels is een groot voordeel. Een nadeel is dat zo’n draadloos netwerk niet beperkt is tot het huis: iedereen binnen het bereik van het wireless access-point kan inloggen op het netwerk, tenzij het afdoende is beveiligd.

Strafbaar

Het gebruik maken van andermans draadloos netwerk is strafbaar wanneer het opzettelijk en wederrechtelijk gebeurt. Ook als daarbij geen beveiliging wordt omzeild of misleid. Wel moet het voor de ‘meesurfer’ kenbaar zijn dat hij op verboden terrein zit, bijvoorbeeld doordat een netwerknaam met daarin ‘verboden toegang’ wordt gebruikt. Daarnaast is de eigenaar aansprakelijk voor wat gebruikers van zijn netwerk doen. Een goede beveiliging kan dus erg belangrijk zijn.

Draadloze netwerken

Draadloze of wireless netwerken maken meestal gebruik van de Wi-Fi ofwel 802.11 standaards. Er is een zogeheten access-point waar andere computers draadloos verbinding mee maken. Het access-point staat weer in verbinding met het internet, bijvoorbeeld via een ADSL- of kabelmodem. Als een computer nu verbinding met het internet wil, loopt dat via de access-point en de modem.

Routeren

Tegenwoordig worden access-point en modem vaak gecombineerd tot één apparaat. Dit apparaat zorgt er dan voor dat alle computers op het netwerk met elkaar kunnen communiceren en tevens van de internetverbinding gebruik kunnen maken. Dit heet routeren en het apparaat heet dan ook vaak een wireless modem/router/access-point. De modem/access-point regelt ook het uitgeven van de zogeheten IP-adressen, meestal via het Network Access Translation (NAT) protocol. Hiermee kunnen meerdere computers gebruik maken van een en hetzelfde IP-adres. Dit is vaak nodig omdat internet-providers maar één IP-adres per abonnee beschikbaar stellen.

Ad hoc mode netwerk

Het is ook mogelijk om een draadloos netwerk zonder access point op te zeggen. Dit heet een ad hoc mode netwerk. Hierbij kan een computer slechts met één andere computer verbonden zijn. Die andere computer staat dan weer in verbinding met de ADSL- of kabelmodem en daarmee met internet.

Wardriving

Wardriving, ook wel in het Nederlands ‘wardriven’ genoemd, is het opsporen van open draadloze netwerken in een bepaalde regio.
Wardriven gebeurt traditioneel met een laptop vanuit een rondrijdende auto, vandaar dat het ‘driving’ heet. Dat de bedoelingen van de wardriver niet altijd positief zullen zijn, blijkt wel uit het eerste deel van het woord.
Niet alle wardrivers zijn kwaadwillende hackers of criminelen. Het opsporen van open netwerken is voor sommige mensen ook een hobby, met als enige doel zo veel mogelijk van die netwerken in kaart brengen. Die lijstjes, met waar welk netwerk te vinden is, kunnen natuurlijk best door anderen voor strafbare zaken gebruikt worden.