Nieuw bewijs voor hygiënehypothese: een beetje vies is gezond /reageer

Nieuw bewijs voor hygiënehypothese: een beetje vies is gezond

Als baby’s in een te hygiënische omgeving worden grootgebracht, krijgen ze vaker astma, hooikoorts en auto-immuunziekten. Deze hygiënehypothese bestaat al sinds 1989 (pdf), maar is nu voor het eerst bewezen door een team van Duitse en Amerikaanse onderzoekers.

In Science schrijven ze dat het nog een mysterie blijft hoe allergenen, bacteriën en ziektekiemen die van nature in onze omgeving voorkomen, ervoor zorgen dat mensen immuungerelateerde aandoeningen zoals astma en hooikoorts voorkomen.

De onderzoekers bestudeerden het immuunsysteem van een groep muizen die geen bacteriën en andere ziektekiemen met zich meedroegen. Ze vergeleken deze met een tweede muizen die in een natuurlijke omgeving met microben leefden.

Ontstekingen

De eerste groep bleek ontstekingen in de longen en dikke darm te hebben, die op astma en colitis lijken. Dit werd veroorzaakt door T-cellen, immuuncellen die al eerder met deze ziektes in verband gebracht zijn bij zowel muizen als mensen.

Ook ontdekten de onderzoekers dat wanneer muizen al in de eerste weken van hun leven aan allergenen werden blootgesteld het beste immuunsysteem ontwikkelen dat deze ziektes kan voorkomen. Deze vroege blootstelling zorgt er bovendien voor dat ze langdurig beschermd blijven.

Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of dit ook voor mensen opgaat.


Ook interessant:

Elke dag een hapje gif
Hooikoorts te genezen met drie prikken
Allergieën gaan voorbij
KOALA zoekt de oorzaak van allergie

Reageren via Facebook

Reacties

Over Desiree Hoving

Desiree is freelance journalist met een brede blik op wetenschap & techniek. Ze schrijft onder meer voor de GPD, Nu.nl, De Ingenieur en Viva Mama. Meer over haar werk vindt u op http://desireehoving.nl