Nieuw bioplastic kan gewoon in de groenbak /12 reacties

Nieuw bioplastic kan gewoon in de groenbak

Stel je voor: na het kinderfeestje van je zoon pak je alle plastic bordjes, bekertjes en rietjes bij elkaar, en gooit ze op de composthoop achter in je tuin. Na een paar maanden zijn ze als sneeuw voor de zon verdwenen, opgelost, weg. Utopisch, zou je zeggen, maar dat is het niet. Onze ecologische nachtmerrie, waarin we ons plastic afval voor eeuwig meezeulen, heeft een einde.

Tien jaar

Frederic Scheer, oprichter en directeur van Cereplast, verwacht dat bioplastics binnen tien jaar het conventionele plastic gaan vervangen. Het Amerikaanse bedrijf heeft zojuist een contract afgesloten met Harco Enterprises, dat plastic voorwerpen als prikkertjes en bestek fabriceert voor de horeca.
“Onze klanten vragen meer en meer om milieuvriendelijk materiaal als basis voor de producten die we voor ze maken”, zegt Terry Harris, vice president van Harco Enterprises.

Veiliger

Biologisch afbreekbare plastics vergen tijdens het productieproces minder brandstof, produceren minder kooldioxide en zouden het afval dat jaarlijks op de vuilstort belandt met duizenden tonnen kunnen verminderen, meldt het tijdschrift Ode. Daar komt bij dat ze veiliger zijn dan conventionele plastics, die gifstoffen aan het voedsel kunnen afgeven.

Olieprijs

Volgens Scheer neemt de vraag naar bioplastic alleen maar toe. “Vooral nu de olieprijs boven de 105 dollar per vat uitstijgt. Steeds meer fabrikanten zoeken naar milieuverantwoord materiaal dat ook qua prijs concurrerend is. Mensen zien in dat het onzinnig is om een bekertje dat is vervaardigd uit aardolie die er zeventig miljoen jaar over doet om te ontstaan, na een gebruik van vijf minuten weer voor de komende vijfhonderd jaar naar de vuilnisbelt te sturen.”

Zetmeel

Waar wordt bioplastic van gemaakt? De basis is zetmeel, afkomstig van aardappelen, maïs, tarwe en tapioca. Daar wordt een soort hars van gemaakt, dat gebruikt wordt voor de productie. Voor het moment worden er voornamelijk kleine voorwerpen mee geproduceerd, maar er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van aardolie-arme plastics voor gebruik in complexere producten.

De hybride harsen van Cereplast bevatten bijvoorbeeld maar half zoveel aardolie als traditioneel plastic en lenen zich voor alle mogelijke toepassingen, van speelgoed en elektronica tot medische instrumenten en sportwagens.

Planten

Niet alleen Cereplast werkt overigens aan bioplastics. Concurrenten zijn onder meer NatureWorks en DuPont.
Sommige bedrijven kweken zelfs hun eigen plastic. “Het Amerikaans Metabolix heeft vingergras, tabak en suikkerriet zodanig genetisch gemanipuleerd, dat ze plastic-polymeren bevatten. De stengels van de planten kunnen verwerkt worden tot duurzaam plastic. Plantenplastics zouden binnen een paar jaar klaar kunnen zijn voor commercieel gebruik”, schrijft Carol Greenhouse - what’s in a name - in Ode.

Oppassen

Nadeel van deze plantenplastics is dat er opnieuw landbouwgrond gebruikt gaat worden voor gewassen die niet eetbaar zijn. In die zin dreigt er hetzelfde nadeel als bij biobrandstoffen. En het blijft oppassen dat we de natuur niet alleen nog voor eigen gebruik laten voortbestaan.

Reageren via Facebook

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer