Nieuw doelwit voor hackers: de auto /2 reacties

Nieuw doelwit voor hackers: de auto

In duurdere auto’s communiceert de gebruiker nauwelijks meer direct met de mechanische onderdelen van zijn wagen, zoals stuur, koppeling en remmen. Elektronica zit ertussen. Dat is handig, bijvoorbeeld omdat sturen er een stuk lichter van wordt. Bovendien kan de boordcomputer het op saaie stukken overnemen dankzij cruise control.

Bij uitval van de elektronica kan de bestuurder op de mechanica terugvallen, maar wat als een hacker zich in de elektronica nestelt? Onderzoekers uit San Diego en Washington besloten de proef op de som te nemen. Ze verdiepten zich in Controller Area Network, de internationale standaard voor auto-elektronica. De beveiliging daarvan bleek niet zo sterk te zijn.

via wifi

Door een laptop in het voor monteurs bedoelde diagnosesysteem van de auto te pluggen kregen ze toegang tot de informatiestromen. Die bleken ze te kunnen manipuleren. Radio, snelheidsmeter, remmen, motor - allemaal gingen ze voor de bijl. Op een testcircuit controleerden ze een auto via wifi vanuit een auto ernaast. Een simpel programmaatje dat ze in de auto injecteerden toonde een aftellende klok op het dashboard. Bij nul gingen de deuren op slot en de motor uit. In feite hadden ze totale controle over de wagen.

Voorlopig is er nog teveel kennis nodig om zo’n hack van een auto succesvol te kunnen uitvoeren, stellen de onderzoekers. Ze vinden echter wel dat de auto-industrie als de wiedeweerga de beveiliging van de standaard moet versterken. Want bij elektronische beveiliging geldt: het is slechts een kwestie van tijd voor de hack gemeengoed is.

Reageren via Facebook

Over Christian Jongeneel

Christian Jongeneel is wetenschapsjournalist voor onder andere Technisch Weekblad en De Ingenieur. Zijn weblog en andere artikelen zijn te vinden op [url=http://www.christianjongeneel.nl]www.christianjongeneel.nl.