Nieuw leven uit de DNA-fabriek; deel II /reageer

Geneart

Geneart maakt stukjes DNA die deels zijn opgebouwd uit chemisch met elkaar verbonden oligonucleotiden (stukjes DNA met enkele tientallen baseparen) en stukjes DNA die via de polymeraseketenreactie (PCR) zijn verkregen. Die PCR-’brokken’ worden in een soort chromatografieproces gescheiden. Die stukjes ‘verknoopt’ DNA worden vervolgens in een plasmide (cirkelvormige DNA-streng die alleen in bacteriën voorkomt) ingebouwd, waarmee E-coli-bacteriën aan het werk gaan. Er worden kolonies van de bacteriën met ’synthetische’ plasmiden gekweekt en vervolgens wordt er gekeken of de bacterie het door de klant gewenste DNA-materiaal heeft geproduceerd.
De afnemers van Geneart zijn, volgens eigen opgaven, farmaceutische bedrijven, biotechbedrijven en onderzoeksinstituten, elk verantwoordelijk voor eenderde van de omzet van het bedrijf. 40% van het gesynthetiseerde DNA gaat naar de VS de rest naar Europa, Azië, maar ook Australië en de rest van de wereld. Mede door een recente grote opdracht van het nationale gezondheidsinstituut NHI in de VS, is Geneart, waarschijnlijk, ’s werelds grootste op dit terrein.

Mutatie

Notka is niet bang dat die gemuteerde micro-organismen snel weer muteren in voor de mens onnutte beestjes. “Je kunt redelijk stabiele micro-organismen bouwen die waterstof produceren. In de moderne biotechnologie heb je mogelijkheden die gemuteerde organismen te stabiliseren. Dat sleutelen aan de stofwisseling, wat Venter doet, maakt gebruik van bestaande technieken. Je maakt een ‘bouwplan’, onafhankelijk van de natuurlijke omstandigheden, en maakt je product. Die weg van Venter is de snelste weg: de reductionistische. Daar tegenover staat de opbouw. Die twee benaderingen bestaan naast elkaar. Wat je wilt is het inbouwen van orthogonale systemen, systemen die min of meer onafhankelijk zijn van de rest van de celprocessen. Normaal zijn die door allerlei dwarsverbanden stevig aan elkaar gekoppeld.” Als je daar een draadje uittrekt dan ontstaat er een cascade aan vervolgreacties die je vaak niet wilt, wil Notka maar zeggen.

Betere mens

Zal het eens nog zo ver komen dat we de mens kunnen verbeteren? Niet alleen het repareren van kaduke genen, maar hem slimmer te maken, hem hoger laten springen, harder laten lopen enz.?

Maandag deel III

Reageren via Facebook

Reacties

Over Arno Schrauwers

Taal heeft altijd mijn grote belangstelling gehad, maar ik heb, vanwege een "verkeerde" schoolopleiding, scheikunde gestudeerd. Ik zag me niet in de grote, boze chemie werken en ben toen uit overtuiging wetenschapsjournalist geworden. Wetenschap is te belangrijk om aan wetenschappers over te laten. En spannend genoeg. Het is helaas niet alles goud wat er blinkt...