Nieuw nanodeeltje kan medicijn in kankercelkern brengen /reageer

Nieuw nanodeeltje kan medicijn in kankercelkern brengen
  • door: Desiree Hoving
    over: geneeskunde, nanotech
    op: 14 mei 2012
  • Met een nanodeeltje dat een medicijn rechtstreeks in een kankercelkern kan brengen is effectievere behandeling in zicht.

  • Pas na activering door supersnelle lichtflitsen geeft het deeltje medicijnen af.

Onderzoekers hebben een nanodeeltje ontwikkeld dat voor het eerst een medicijn rechtstreeks in een kankercelkern kan brengen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor een effectievere behandeling van kanker.

In het vakblad ACS Nano schrijven de onderzoekers van Northwestern University deze week hoe dit in z’n werk gaat.

De nanodeeltjes zijn kleine lifters. Ze worden aangetrokken door een eiwit op het celoppervlak. Het eiwit vervoert het deeltje vervolgens naar de celkern toe. Eenmaal daar aangekomen laat het deeltje het medicijn vrij. Doordat het medicijn in de celkern z’n werk kan doen, gaan de kankercellen dood. Dit effect bleek hetzelfde bij twaalf verschillende soorten kanker.

Het nanodeeltje is ongeveer 25 nanometer groot. Ter vergelijking: de dikte van een menselijke haar is 80.000 nanometer. Het deeltje ziet eruit als een ster met vijf tot tien punten, om het oppervlak relatief groot te maken. Hierdoor past een vrij grote dosis van het medicijn op een nanoster.

Lagere dosis

De benodigde dosis medicijnen is lager dan bij de huidige therapieën, waarbij vrije moleculen worden gebruikt. Het medicijn wordt hier immers veel gerichter afgegeven.

De onderzoekers denken dat deze medicijnafgifte in de kankercelkern nuttig kan zijn wanneer de tumor zich dichtbij de huid bevindt, zoals het geval is bij huidkanker en sommige borstkankers.

De reden hiervoor is dat de medicijnafgifte pas gebeurt nadat de onderzoekers van buitenaf, dus buiten het lichaam, supersnelle lichtflitsen op de nanoster hebben gericht.


Ook interessant:

Nanoraket door vervoer in lichaam na te bootsen
Supergevoelige kunsthuid kan menselijke huid vervangen
Chemotherapie beïnvloedt baby niet
‘Kanker is evolutie binnen ons lichaam’

Reageren via Facebook

Reacties

Over Desiree Hoving

Desiree is freelance journalist met een brede blik op wetenschap & techniek. Ze schrijft onder meer voor de GPD, Nu.nl, De Ingenieur en Viva Mama. Meer over haar werk vindt u op http://desireehoving.nl