Nieuws/ Superwapen heeft snelheid van 7x het geluid /reageer

door: Ewald Smits
over: informatica, materiaal, werktuigbouw
op: 5 februari 2008

De Amerikaanse marine werkt aan een Railgun, een nieuw ’superwapen’ waarover zij binnen twee jaar denken te kunnen beschikken. Het nieuwe wapen is een elektro-magnetisch kanon dat projectielen met zeven keer de snelheid van het geluid kan afvuren. Dat meldt Der Spiegel.

Donderdag jl deed de marine testen met het nieuwe wapen in de Amerikaanse staat Virginia. Daar werden aluminiumdelen met een snelheid van 2.500 meter per seconde afgeschoten. De projectielen gingen zeven keer sneller dan het geluid, schrijft de website van het Duitse blad Der Spiegel.

De ontwikkeling van de Railgun werd gestart in de jaren tachtig. Toenmalig president Ronald Reagan zag in het wapen een mogelijke afweer tegen raketten. Het wapen kan een revolutie betekenen omdat het projectielen afschiet zonder daarbij gebruik te maken van een explosie, zoals tot nu toe gebeurt bij vuurwapens.
Het ontwikkelde kanon kan nu zestien tot twintig keer per minuut vuren. De komende jaren moet de afvuursnelheid worden verhoogd en de vuurkracht worden vergroot.

De Amerikaanse marine wil de railgun in de toekomst op schepen monteren die voor de kust van een conflictgebied liggen: het elektro-magnetische kanon heeft een bereik van ongeveer 400 kilometer. Toch verwacht de marine dat het nog wel vijftien jaar kan duren voordat het wapen ook echt wordt ingezet bij oorlogssituaties.

Reageren via Facebook

Reacties