Nieuws/ Nieuw wapen tegen de zwarte dood /1 reactie

door: Cindy Curré
over: geneeskunde, biotech
op: 28 augustus 2008

In de late Middeleeuwen stierven in heel Europa tientallen miljoenen mensen aan de pest. Hoewel de pest tegenwoordig geen miljoenen slachtoffers meer maakt, is de ziekte allerminst uitgestorven. Onderzoekers van de universiteit van Idaho hebben een manier ontdekt om antibiotica tegen de bacterie effectiever te maken mocht de ziekte toch een serieuze bedreiging gaan vormen. Dit meldt Scientific American.

Gevaar

Het gevaar van de pest wordt nog steeds onderkend: op de lijst van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) staat de pest genoemd in de belangrijkste categorie A, naast antrax (miltvuur) en Ebola.

Moleculen

De pest wordt veroorzaakt door de Yersinia pestis-bacterie. Vlooien brengen de bacterie over van bijvoorbeeld ratten naar mensen. De bacterie weet het immuunsysteem van de mens gemakkelijk te ‘passeren’ en zorgt er zelfs voor dat het nauwelijks reageert. Wetenschappers in Idaho hebben nu moleculen ontwikkeld die een lipide nabootsen op het oppervlak van de bacterie. Deze moleculen zorgen ervoor dat het immuunsysteem weer wordt ingeschakeld.

Neusspray

De methode is getest op muizen met de pest. Een neusspray met de moleculen zorgde voor een opleving van het muizenimmuunsysteem en maakte de antibiotica effectiever. De muizen die de neusspray kregen, overleefden de pest vaker dan muizen in de controlegroep die deze niet toegediend kregen.

Reageren via Facebook