Nieuwe asset classes overspoelen leasemarkt /reageer

Nieuwe asset classes overspoelen leasemarkt
  • door: Redactie Sync
    over: financiering, duurzaam
    op: 27 juli 2015
  • Er hoeft bij leasing allang niet meer alleen te worden gedacht aan de traditionele machine- en wagenparken. Een paar voorbeelden van nieuwe, innovatieve asset classes.

  • Trends als duurzaamheid en digitalisering zorgen ervoor dat product leasing innoveert.

Trends als duurzaamheid en digitalisering zorgen ervoor dat product leasing innoveert. Zo hoeft er bij leasing allang niet meer alleen te worden gedacht aan de traditionele machine- en wagenparken. Een paar voorbeelden van nieuwe, innovatieve asset classes.

Milko Wijckmans, algemeen directeur Nederland bij DLL Group, leverancier van leaseconstructies en andere financiële producten en oplossingen, heeft ruimschoots ervaring met nieuwe asset classes in leasing. “Leasing is geen commodity, het is een expertise die heel goed past bij de circulaire economie en de behoefte aan duurzaamheid”, zeg Wijckmans.
Wijckmans haalt het voorbeeld aan van een tapijtfabrikant. “Onze relatie levert duurzame tapijttegels. Als de huurder uit een gebouw gaat, worden de tegels vaak weggegooid. Dat past niet in de duurzaamheidsvisie van de fabrikant. Ze willen de tegels in zo’n geval terugnemen, zodat zij ze weer kunnen recyclen.” Hoe werkt dit precies? Elke tegel heeft zijn eigen serienummer. De tegels worden niet meer verkocht, maar verhuurd. In het huurcontract wordt de huurtermijn overeengekomen en na deze termijn komt de fabrikant de tegels weer halen om ze te verwerken. “De cirkel is gesloten”, zegt Wijckmans. “De fabrikant heeft grip op de tegel en de tegels belanden niet meer op de afvalberg.”
Ook in andere asset-categorieën werkt DLL op deze manier. Neem trailers van vrachtwagens. “Die werden in het verleden vaak verschredderd. Maar kun je die niet beter in losse onderdelen weer verkopen? Ook die materialen zijn namelijk te hergebruiken. Grip op de asset wederom. Op die manier gaan innovatie en duurzaamheid hand in hand. Het kost immers veel meer energie om nieuwe producten te maken dan om eindproducten te hergebruiken.”

Cradle-to-cradle
“Vroeger werden assets geleased. Tegenwoordig spreken we van Lease as a Service”, zegt Bart Creemers, strategisch operationeel directeur van Econocom. Een van de diensten van Econocom, een van de grootste Europese partijen die bedrijven helpt te digitaliseren, betreft het financieren en beheren van IT- en telecom-assets. Econocom haakt sterk in op de wens om altijd en overal verbonden te zijn. Tegelijkertijd is het volgens Creemers goed mogelijk de cradle-to-cradle gedachte tot uiting te laten komen. Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen leasing tegenwoordig. Op die manier kunnen partijen die zich bezighouden met financieringsoplossingen bijdragen aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld digitaal leren en de versnelde invoering van LED-verlichting, weet Creemers uit eigen ervaring. “Veel bedrijven krijgen concurrentie uit onverwachte hoek. Leren gaat ineens met behulp van IT in plaats van met een boek. Daar worden dan services omheen gebouwd en al die software en services vallen te leasen.” Zo is Econocom momenteel ook bij Basic Fit bezig de sportschool van de toekomst neer te zetten. Via technologie wordt toegang verschaft en je prestaties zijn automatisch beschikbaar op je smartphone.
Digitalisering en de ‘Internet of Things’ bieden volgens Creemers een ongekend aantal mogelijkheden in veel industrieën, of het nu gaat om de overheid, het onderwijs of de mediawereld. “Het is leuk om te zien hoe we daar samen met andere partijen nu stappen kunnen maken.” Niet bezit, maar gebruik staat tegenwoordig centraal, stelt Creemers. “Dat proberen we in de financieringsvormen die we aanbieden mee te nemen. IT is niet de core business van een bedrijf, dus lease is bij uitstek een geschikte financieringsvorm. Door de grote flexibiliteit van het financieringsproduct, kan leasen in een moderne vorm partijen helpen zich aan te passen. Lease kan op deze manier wel eens een enorme groei gaan doormaken.”

Leasing van software
Bij Oracle is men al behoorlijk ervaren met leasing van software en aanverwante services, zoals bijvoorbeeld cloud services. “Dit is en zal zeker ook in de toekomst van toegevoegde waarde zijn voor klanten”, verwacht Stephan van Beek, Senior Director Sales & Marketing Development EMEA bij Oracle. Redenen daarvoor zijn dat de kosten met behulp van leasing gespreid worden over de periode dat de software en de aanverwante services worden gebruikt. “Oracle biedt haar klanten middels leasing een flexibel acquisitieplatform aan. Dat stelt de klant in staat om niet alleen alle investeringen in technologieproducten die zij op dit moment nodig heeft in onder te brengen, maar ook de noodzakelijke investeringen in de toekomst, zodat de IT omgeving zich gemakkelijk kan aanpassen aan veranderende omstandigheden.”
Klanten zijn zich volgens Van Beek meer en meer bewust van het feit dat zij een daadwerkelijke opbrengst verwachten van de investering die zij doen in technologieproducten, bijvoorbeeld in de vorm van kostenbesparingen of het vergroten van omzetkansen. “Het aanbieden van een leasevorm verlaagt de drempel en maakt het makkelijker voor klanten om de investering te doen.” Het bijzondere van softwarelease is volgens Van Beek dat het een 100 procent financiering is van de aan te schaffen software-asset, iets wat geen ander financieringsproduct biedt. “Bovendien wordt in de meeste gevallen niet verzocht om aanvullende zekerheden te verstrekken. Hierdoor is het mogelijk de cashflow te optimaliseren en wordt het dus makkelijker voor klanten om de investering in de software te doen.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.