Nieuwe batterij laadt zich razendsnel op
/reageer
Veel technologieën werken vandaag de dag met behulp van een batterij. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een telefoon, laptop of tablet overal ter wereld te gebruiken. Echter, batterijen moeten ook weer worden opgeladen. Dit is niet alleen tijdrovend, maar verkort tevens de levensduur van de batterij. Dit ongemak is binnenkort misschien wel verleden tijd dankzij de vondst van de wetenschappers aan de Nanyang Technical University. Zij ontwikkelden een nieuwe batterij die zich razendsnel oplaadt.
De nieuwe batterij in kwestie kan zichzelf tot 70 procent opladen in een tijdsbestek van slechts twee minuten. In vergelijking met de huidige batterijen is dit een immens hoge snelheid. Naast het feit dat de innovatieve batterij zich aanzienlijk sneller oplaadt, gaat de batterij ook nog eens ruim twintig jaar mee. Dit is ruim tien jaar langer dan onze huidige lithium-ion batterijen die je doorgaans maar vijfhonderd keer kunt opladen en derhalve slechts twee tot drie jaar meegaan.
Titaniumdioxide
De snelheid en lange levensduur van de nieuwe batterij wordt mogelijk gemaakt door het materiaal titaniumdioxide. Deze gel, die onder andere wordt gebruikt in zonnelotion, zorgt er door een chemische reactie met het lithium-ion voor dat de batterij zich sneller oplaadt en een stuk langer meegaat dan een reguliere batterij. Titaniumdioxide is ruimschoots beschikbaar en is bovendien goedkoop en veilig in gebruik. Daarnaast zorgt het materiaal op termijn voor minder afval aangezien deze batterijen van de toekomst meer dan twintig jaar meegaan. Op dit moment gooien we gemiddeld om de paar jaar wel een batterij weg.
Implementatie
Op dit moment zijn de ontwikkelaars druk bezig met het regelen van licenties om de batterij zo snel mogelijk in productie te nemen. De wetenschappers van de NTU verwachten dat de batterij over twee jaar op de markt geïntroduceerd gaat worden. Dit zou een zeer welkome innovatie zijn voor veel tech-giganten en andere bedrijven die veel met batterijen werken. Zo heeft een elektrische auto nu nog ruim acht uur nodig voordat deze met een volle accu weer verder kan. Overigens is met de komst van snelladers al zoveel mogelijk geprobeerd om de laadduur van (semi-) elektrische auto’s te reduceren. Middels deze snelladers is het al mogelijk om de accu van een elektrische auto voor tachtig procent op te laden in twintig minuten tijd. Als we de wetenschappers van de NTU mogen geloven gaat dit in de toekomst dus nog tien keer sneller.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook