Nieuwe camera kijkt door kleren heen /1 reactie

Nieuwe camera kijkt door kleren heen

Het Britse bedrijf ThruVision brengt een camera op de markt die tot een afstand van 25 meter door kleding heen kan kijken. De zogeheten T5000 is bedoeld voor het opsporen van explosieven en drugs. De bedenker spreekt van een doorbraak zijn op het gebied van beveiliging en claimt een belangrijke rol in terrorisme-bestrijding.

Elektromagnetisch

De nieuwe camera registreert zogeheten Terahertz-golven. Deze natuurlijke elektromagnetische straling zit qua golflengte tussen infrarood en microgolven in en werd oorspronkelijk ontwikkeld om door nevel en gaswolken te kunnen kijken.

Veiligheid

De nieuwe toepassing is er een ter beveiliging. Doordat de natuurlijke elektromagnetische straling van elk voorwerp anders is, onderscheidt de camera bijvoorbeeld cocaïne van poedersuiker en een granaat van een appel.
Vliegvelden, banken, spoorwegen en overheden hebben al aangegeven sterke interesse te hebben in de camera.

Geen contouren

Thruvision haast zich overigens te zeggen dat de privacy van personen volledig gewaarborgd blijft. De camera kan alleen de straling oppikken. Hij is niet in staat om bijvoorbeeld de lichaamscontouren van een persoon te onthullen.

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter