Nieuws/ Nieuwe creditcard met ingebouwde Digipass /1 reactie

door: Merien ten Houten
over: internet, informatica, businesstrends, computer, e-commerce
op: 17 november 2008

Visa Europe heeft een nieuwe creditcard ontwikkeld voor veilige online transacties. De bekende security-code op de achterkant is verdwenen. In plaats daarvan zijn toetsen en een LCD-display gekomen.

Bij een online aankoop moeten klanten hun pincode intypen op de creditcard. De kaart genereert vervolgens een security-code die op de winkelsite moet worden ingevoerd. De security-code wordt vervolgens gecontroleerd door de servers van Visa. De security-code is gekoppeld aan de transactie. Als de code wordt afgeluisterd door kwaadwillenden, kunnen ze geen nieuwe transactie initiëren met de code.

Vertrouwen

Visa hoopt dat het nieuwe systeem bijdraagt aan het vertrouwen in online creditcardtransacties. Fraude in zogenaamde ‘card not present’-transacties - transacties waarbij de verkoper de werkelijke kaart niet te zien krijgt - blijven een groot probleem bij e-commerce.

Het hele systeem is vergelijkbaar met het gebruik van de random reader of de Digipass die door veel Nederlandse banken bij internetbankieren en bij iDeal wordt toegepast. Begin volgend jaar zullen vier banken, in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Italië en Israël, met een proef beginnen.

Reageren via Facebook