Nieuws/ Nieuwe geheugenkaart miCARD past in usb-poort /reageer

door: Jeroen Horlings
over: gadgets, computer
op: 5 juni 2007

Nu de SD-geheugenkaart dé standaard is van zo’n 80% van alle producten (ten koste van CompactFlash, MemoryStick en xD), staat een nieuw formaat op. De miCARD is een ontwerp van de MultiMediaCard association (bekend van de MMC/MultiMediaCard, die min of meer de voorloper was van SD). Het kaartje meet slechts 12×21 mm en is nog geen 2 mm dik. Hij kan rechtstreeks in een usb-poort gestopt worden en functioneert dan als een usb 2.0-apparaat voor externe opslag. Een kaartlezer is dus niet meer nodig. Via een bijpassende adapter, die over de kaart heen geschoven wordt, is hij ook te gebruiken in producten die SD- en MMC-kaartjes slikken. De capaciteit begint bij 2 tot 8 GB, maar de standaard is uiteindelijk op te rekken tot 2048 GB (2 TB).

Hoge lees- en schrijfsnelheid

Ook interessant is de lees- en schrijfsnelheid die volgens de ontwerpers zo’n 60 MB per seconde haalt en in de toekomst kan oplopen tot 120 MB/s. Indrukwekkend, want de snelste kaarten tot nu toe stoppen bij zo’n 45 MB/s (Sandisk Extreme IV, Lexar UDMA 300x, Transcend 266x). Dit zou onder andere te danken zijn aan een 16-bits brede bus, daar waar andere formaten (zoals SD) blijven steken op 4-bits. Deze claim roept wel vragen op. Nog los van de blijkbaar ongekend snelle (SLC of MLC) flashchips die gebruikt worden en een nieuw soort controller, zijn er maar zeer weinig apparaten die dergelijke snelheden kunnen benutten (alleen FireWire-kaartlezers en middenformaatcamera’s). Usb 2.0 komt in de praktijk niet verder dan 20 - 25 MB/s. Dus… Op welke doelgroep richt men zich met de miCARD?

Zuinig met energie

Daar komt nog bij dat hoge overdrachtssnelheden meer stroom verbruiken. Maar de makers van de miCARD beweren juist dat het nieuwe kaartje veel zuiniger is dan de concurrentie: er wordt 20mA stroom verbruikt bij 1,8 volt.

Geen royalties

Eén factor die de succeskans van deze nieuwe kaart vergroot is het feit dat fabrikanten geen royalties verschuldigd zijn. In tegenstelling tot de SD of CF kaart, hoeft men dus niet een percentage (6% in het geval van SD) af te staan aan de bedenkers van de standaard. Dit heeft mede bijgedragen aan het bedenken van de nieuwe standaard.

Tot nu toe hebben 12 Taiwanese fabrikanten uitgesproken de kaart te willen produceren (waaronder BenQ en Asus). De eerste producten worden al in het derde kwartaal van dit jaar verwacht. Tot nu toe is er nog niets bekend over producten die de miCARD zullen adopteren (zoals camera’s of telefoons).

Reageren via Facebook

Reacties