Nieuws/ Nieuwe manier om foto's te verkleinen /reageer

door: Robert Klep
over: wiskunde, informatica, software, vormgeving, computer
op: 22 augustus 2007

Tijdens de SIGGRAPH 2007 conferentie in San Diego hebben twee Israëlische professoren een nieuwe manier getoond om foto’s te verkleinen.

In tegenstelling tot de standaard manier van verkleinen houdt deze methode rekening met de inhoud van de foto. Normaal gesproken moet bij het verkleinen van een foto zowel de hoogte als de breedte met hetzelfde percentage aangepast worden omdat anders de verhoudingen (de aspect ratio) niet meer kloppen: onderwerpen op de foto worden smaller of juist breder.

De nieuwe methode, Seam Carving for Content-Aware Image Resizing genaamd en waarvan hier een video te zien is, verwijdert bij het verkleinen van foto’s delen die het minst nuttig zijn. Hierdoor kunnen hoogte en breedte onafhankelijk van elkaar aangepast worden zonder dat de verhoudingen er onder lijden.

Met deze nieuwe methode kunnen foto’s ook beter vergroot worden, en er kunnen zelfs onderwerpen mee uit een foto verwijderd worden. Om te voorkomen dat kritieke onderwerpen op een foto, zoals gezichten, aangetast worden kan de software uitgebreid worden met een gezichtsherkenningsalgoritme, of kan de gebruiker aangeven welke delen van een foto niet mogen veranderen.

Reageren via Facebook

Reacties