Nieuwe satellieten: vooral militair gebruik /reageer

Nieuwe satellieten: vooral militair gebruik

Deze maand lanceerde het Amerikaanse bedrijf voor aardobservatie DigitalGlobe zijn nieuwe satelliet, de Worldview 1. Deze aardobservatiesatelliet zal sneller en gedetailleerder beelden kunnen maken dan het huidige, veelgebruikte model van het bedrijf, de Quickbird. Onder meer Google Earth zal gebruikmaken van de nieuwe hogeresolutiebeelden, als de satelliet over een maand of drie in gebruik wordt genomen.

China

Een paar dagen eerder was het China dat een Chinees-Braziliaanse aardobservatiesatelliet lanceerde. De 02B werd meegenomen door een Lange Mars-4B-draagraket vanaf de basis Taiyuan, in de noordelijke provincie Shanxi. De satelliet zal minstens twee jaar lang data van het aardoppervlak vergaren voor China, Brazilië en andere landen. De O2B is de derde Chinees-Braziliaanse aardobservatiesatelliet in de ruimte. De eerste twee hebben al meer dan een miljoen beelden gemaakt.

Haast

Tom Op ‘t Eyndt is directeur bij GeoID in Leuven en volgt met interesse de ontwikkelingen. “De opvolger van de QuickBird zal een goed systeem zijn, met een resolutie van een halve meter”, zegt hij. “Al is vanwege de haast gekozen voor het monteren van een camera die alleen in zwart-wit werkt. Dat is onhandig omdat satellietbeelden worden gebruikt voor milieuopnamen en dan is het onderscheiden van kleurschakeringen belangrijk.”

Op ‘t Eyndt levert met zijn bedrijf onder meer beelden voor onderzoek en infrastructuurprojecten in Afrika. GeoID levert ook aan TeleAtlas, de Belgisch-Nederlandse bouwer van wegenkaarten. De satelliet die het bedrijf bij voorkeur gebruikt, is de Ikonos, eigendom van de concurrent van DigitalGlobe, GeoEye. “Ikonos is scherp en kan snel beelden opnemen”, vertelt Op ‘t Eyndt.

“Ook als je kaarten wilt maken, is de Ikonos bij ons favoriet omdat de geometrische storingen minder zijn. Als je objecten wilt opmeten om afstand of oppervlakte te meten dan zul je met de Ikonos veel dichter bij de ‘echte-wereldwaarden’ zitten dan bij de andere satellieten”, aldus Op ‘t Eyndt.

Pentagon

De nieuwe satelliet die DigitalGlobe in een baan om de aarde heeft gebracht, gaat samen met de Quickbird zeshonderdduizend vierkante kilometer per dag vastleggen. De WorldView 1 is voor het moment de meest nauwkeurige satelliet. Amerikaanse wetgeving verbiedt het commercieel aanbieden van satellietbeelden met een hogere resolutie. Toch zal DigitalGlobe in 2008 de Worldview 2 lanceren, een satelliet die beelden kan maken met een resolutie van 41 centimeter.

Ook concurrent GeoEye gaat een nieuwe satelliet in gebruik nemen, maar de lancering is uitgesteld tot de lente van 2008.