Nieuws/ Nieuwe subsidieregels bevorderen innovatie /2 reacties

door: Cindy Curré
over: financiering, regelgeving, bedrijfsgroei
op: 8 juli 2008

Soepeler regels voor overheidssteun aan kleine bedrijven moet innovatie in Europa stimuleren. Bij bedragen tot 7,5 miljoen euro is voortaan geen toestemming meer vereist. Dit meldt Webwereld vandaag.

Tot nu toe moest voor alle economische hulp steeds opnieuw toestemming worden gevraagd aan de Europese overheid. Wanneer de subsidie voortaan aan bepaalde richtlijnen voldoet, hoeft die toestemming niet meer te worden gevraagd.

Jonge bedrijven

Een logisch gevolg van de versoepeling van de regels is dat lidstaten nu simpeler kunnen investeren in sectoren die veelbelovend zijn. Verantwoordelijk Eurocommissaris Kroes hoopt dat veel van het geld terechtkomt bij onderzoek en innovatie. Vooral jonge, creatieve bedrijven moeten gaan profiteren van de nieuwe richtlijnen.

Bureaucratie

Uit het verleden blijkt echter dat vaak niet de kleine, jonge start-ups profiteren van subsidieregelingen, maar vooral de grotere. De laatste weten de weg in de bureaucratie van subsidieregelingen, waar jonge bedrijven makkelijk verdwalen in de -vaak gecompliceerde- regelgeving.

Toch is de nieuwe maatregel goed nieuws, omdat het in ieder geval veel overbodig papierwerk zal schelen. Vrijwel alle investeringen die nu onder de nieuwe richtlijnen vallen werden in het verleden namelijk sowieso goedgekeurd. Nu hoeft daar niet meer de administratieve rompslomp aan vooraf te gaan.

Reageren via Facebook