Nieuwe technologie maakt mobiel computergebruik intuïtiever /3 reacties

Nieuwe technologie maakt mobiel computergebruik intuïtiever

Wie de film Minority Report heeft gezien, herinnert zich ongetwijfeld de scene waarin Tom Cruise in de lucht met afbeeldingen en video’s tovert. Speelt Minority Report in 2054, nieuwe technologie heeft de science fiction uit de film inmiddels ingehaald. SixthSense Technology is ontwikkeld op het Media Lab van de Massachusetts Institute of Technology, door onderzoeker Pranav Mistry.

Wat is het?

In essentie is de technologie van Mistry niet ingewikkeld. Hardwaretechnisch zijn een camera, projector en (zak-)computer nodig. Door deze met elkaar te verbinden en specifieke software te gebruiken, ontstaat een interactieve tool die de digitale wereld en de fysieke wereld doet versmelten. De camera registreert de omgeving en kan objecten herkennen, bijvoorbeeld een streepjescode of een gebouw. Maar ook handbewegingen door middel van herkenningspunten met unieke kleuren die de computer kan gebruiken als input voor instructies.

Ontwikkeling van de technologie

Pranav Mistry probeerde in eerste instantie een manier te ontwikkelen waarmee hij op een intuïtieve manier in de digitale wereld kon werken. Hiervoor ontleedde hij twee computermuizen (met balletjes) en maakte hier een handschoen van, waarvan de bewegingen door de computer verwerkt konden worden. Hier was sprake van besturing van de digitale wereld door een intuïtieve handeling in de fysieke wereld. Later kwam hij op het idee om dit om te draaien. Waarom proberen de fysieke wereld in de digitale wereld te stoppen, en niet de digitale wereld in de fysieke wereld?

Hoe werkt het?

De projector en camera van Mistry zijn samengevoegd in een klein apparaat dat aan een koord om de nek hangt. Dat maakt verbinding met een computer die zich in de broekzak bevindt. De projector kan visuele informatie op elke denkbare ondergrond projecteren, waardoor muren en deuren veranderen in grote beeldschermen en dienen als grafische interface. De camera herkent en registreert fysieke objecten middels “computer vision based techniques”, technologieën die driedimensionale beelden omzetten in computertaal. De software verwerkt de beelden van de camera en volgt de locaties van de vergelijkingspunten op de vingertoppen van de gebruiker. Waarin SixthSense zich onderscheidt is de manier waarop de software de handbewegingen en plaatsingen van de unieke herkenningspunten voor de software interpreteert en deze toewijst als instructies voor bepaalde computerhandelingen.

Mogelijkheden

Mistry toont een aantal mogelijkheden die SixthSense technologie biedt: zo maakt het apparaat een foto wanneer de gebruiker enkel zijn vingertoppen als fotoframe vasthoudt, kunnen de foto’s vervolgens geprojecteerd worden op een muur, kan er gescrolled worden tussen verschillende foto’s en kunnen deze direct per e-mail verstuurd worden. Op één hand wordt een numeriek toetsenbord geprojecteerd en met de ander kan een telefoonnummer ingetoetst en gebeld worden. In plaats van je telefoon uit je broekzak te halen en interactie met een elektronisch apparaat gebruik je de omgeving om je handelingen uit te voeren. Google Maps bekijken op een muur in plaats van op je kleine telefoon, met intuïtief in- en uitzoomen. De enige grens van de technologie is de creativiteit van de ontwikkelaar.

Waarom is SixthSense zo interessant?

Wat SixthSense zo interessant maakt, is dat het de manier waarop we informatie achterhalen en onze interactie met de digitale wereld compleet verandert en intuïtiever maakt. In plaats van ons te verschuilen achter beeldschermen en telefoons, wordt de interactie met de fysieke wereld verbeterd, terwijl het gemak waarmee we informatie kunnen delen, opvragen en versturen groter wordt. Tot slot zijn er de lage productiekosten van 350 dollar en dat het concept open source uitgebracht zal worden, wat de implementatie van de technologie voor consumenten zal bespoedigen, hoopt Mistry.

Reageren via Facebook

Over Alexander Niemeijer

Alexander Niemeijer heeft een Corporate Finance master en werk als adviseur in het Oost-Nederland. Interesses betreffen technologie, Apple, finance, sport, filosofie, muziek en reizen.