Nintendo Wii: een groot publiek met weinig spellen
/reageer
-
door: Marjon Vinck over: marketing, strategie, consumenten, gaming op: 25 april 2008 Casual gaming vergt niet alleen innovatie van gamedesigners
Ook de marketeers moeten hun strategieën aanpassen
April 2008 zal bij Nintendo in de boeken gaan als een van de beste maanden tot die tijd: naast de release van de blockbustertitel ‘Mario Kart Wii‘ (11 april) is het vandaag de beurt aan ‘Wii Fit‘: een spel waarbij men met het bijgeleverde ‘balance board’ kan werken aan de fysieke conditie. Wii Fit is dan ook een spel dat perfect past in de traditie van casual gaming en waarmee Nintendo met haar laatste consoles, de Wii en DS (Lite), ook haar gigantische succes heeft behaald. Toch bemerkt de New York Times een keerzijde aan dit succes: de casual gamers blijken niet zo kooplustig te zijn als hun hardcore collega’s.
Nintendo’s consoles
De Wii is nu de meest innovatieve console van Nintendo, maar ook deze kent enkele voorgangers:
1977-1979: Color TV Game-serie
1981: Game & Watch
1985: Nintendo Entertainment System
1989: Game Boy
1991: Super Nintendo Entertainment System
1995: Virtual Boy
1997: Game Boy Pocket
1998: Game Boy Color
2001: Game Boy Advance
2002: Nintendo GameCube
2003: Game Boy Advance SP
2004: iQue
2005: Nintendo DS
2005: Game Boy Micro
2006: Nintendo DS Lite
2006: Wii
One game is just enough
Dit blijkt ook uit de cijfers. Verschillende analisten hebben becijferd dat de Wii-bezitter op een andere manier spellen koopt dan een bezitter van een Xbox 360 of Playstation 3, die over het algemeen gezien worden als consoles voor de hardcoregamer. Zo blijkt uit cijfers van Lazard Capital dat er maar weinig titels zijn die zo’n 30 tot 40 procent van de Wii-bezitters bereiken, terwijl dit bij de andere consoles hoger ligt.
Daarnaast kopen de hardcoregamers ook vaker een spel: waar de eigenaar van een Wii gemiddeld 3,7 spellen per jaar koopt, ligt dit bij de Xbox 360 op 4,7 spellen en bij de Playstation 3 op 4,6 spellen per jaar. Volgens Michael Pachter, analist bij Wedbush Morgan, is dit een perfecte demografische afspiegeling van de mensen met een Wii: “De markt waarop Nintendo zich nu heeft gericht (casual gamers - MV) voelt niet de noodzaak om elk nieuw spel te kopen.”
Colin Sebastian van Lazard Capital haalt zelfs een voorbeeld uit zijn omgeving aan: zo hebben zijn schoonouders een Wii met slechts drie spellen: Wii Sports, Big Brain Academy en Wii Play. Waarbij zijn schoonouders niet de enigen zijn: bij veel mensen is zelfs alleen maar Wii Sports aanwezig, want meegeleverd met de console, terwijl Wii Play vaak in combinatie met een extra controller wordt aangeschaft: voor tien euro meer hebben de mensen het spelletje er dan bij.
Casual gaming vereist casual marketing
Een deel van het probleem is volgens de analisten makkelijk te verklaren: er moet anders geadverteerd worden. Om alle casual gamers te bereiken moet je je niet beperken tot advertenties in bladen als Power Unlimited“>Power Unlimited of GMR, maar juist een breder publiek opzoeken. Denk hierbij aan advertenties in bladen als Tina (meisjes), Libelle (vrouwen) of Plus Magazine (ouderen). Beperkt een producent zich alleen tot de eerste groep bladen, dan zal het de hardcoregamer afschrikken terwijl het grote publiek niet bereikt wordt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor media als internet: ook daar heeft het weinig zin om alleen te adverteren op de bekende gamingsites.
Het is dus noodzaak om bij het ontwikkelen van casual games ook meteen een marketingstrategie te ontwikkelen, toegespitst op de doelgroep van het spel dat je ontwikkelt, aldus John Greiner van Hudson Soft. Nintendo heeft deze truc perfect door. Zo zie je op de Nederlandse televisie regelmatig spotjes voor Wii Sports, Mario Kart Wii en Wii Fit voorbij komen en hebben ze in heel Europa zelfs een reclamecampagne gehad met de Australische actrice Nicole Kidman die Brain Training voor de DS Lite promootte.
Oprah-publiek
De tip van Hudson Soft, dat Mario Party 8 ontwikkelde en eveneens veelvuldig vertegenwoordigd is bij spellen voor de Virtual Console, is met name interessant voor de derde partijen die zich steeds meer gaan toeleggen op casual gaming. Nintendo zelf blijft echter bij haar leest en probeert haar bereik nog meer uit te breiden door naast sequels van spellen als The Legend of Zelda en Mario Kart, nog meer casual titels op de markt te brengen.
Wii Fit is hiervan het meest recente voorbeeld en analisten in de VS verwachten dan ook dat er een gigantisch bedrag aan marketing voor het spel gespendeerd zal worden. Geld dat niet zal gaan naar advertenties gericht op het ‘normale gamers’ - jonge mannen - maar vooral in de richting van het ‘Oprah-publiek’ zal gaan. Want gegarandeerd dat als Oprah Winfrey of andere bekendheden zeggen dat zij hun pondjes verliezen met Wii Fit, de vrouwen het spel massaal zullen gaan kopen.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook