Nieuws/ No security voor beveiligingsgoeroe /reageer

door: Marie-José Klaver
over: internet, communicatie, privacy
op: 24 januari 2008

Wie het werk en de ideeën van de beveiligingsdeskundige Bruce Schneier kent, zal even vreemd opkijken van het nieuws dat de Amerikaan zijn eigen draadloze netwerk niet heeft beveiligd. Het gaat niet om een vergissing, maar om een bewuste keuze. Schneier, die als een goeroe geldt op het gebied van computerbeveiliging, heet iedereen welkom op zijn wifi-netwerk.

Het aanbieden van gratis internet is een kwestie van gastvrijheid, legt Schneier in Wired uit. Iedereen die in de buurt van Schneiers huis is, mag gebruikmaken van zijn netwerk om te internetten. Er is geen wachtwoordbeveiliging of versleuteling.

Misbruik

Bang voor misbruik is Schneier niet. Een open netwerk kan misbruikt worden voor onder meer het versturen van spam, het verspreiden van kinderporno en het hacken van andere computers. Risico op dergelijk misbruik is klein, denkt Schneier. “In mijn buurt zijn vijf winkels met open draadloze netwerken, en een potentiële spammer zal eerder in een warme kamer met een kop koffie zitten dan voor mijn huis in een koude auto. En als iemand toch een misdrijf begaat en ik de politie op bezoek krijg, wat is dan een beter excuus dan te zeggen dat ik een open draadloos netwerk heb?”

Aansprakelijkheid

Is Schneier dan niet aansprakelijk voor de daden van anderen als hij willens en wetens een niet-beveiligd netwerk heeft? Nee, denkt de beveiligingsexpert. Het is in de Verenigde Staten namelijk niet verboden om een open draadloos netwerk te hebben. Schneier denkt dat het hem meer moeite kost om aan te tonen dat hij onschuldig is als hij zijn netwerk beveiligt en iemand door de beveiliging heen breekt. Schneier: “Security is altijd een afweging. Ik ken mensen die nooit de deur van hun huis op slot doen, die in de regen rijden (en aan het bellen zijn) en die met vreemden praten. Het is mijn mening dat het beveiligen van mijn draadloze netwerk het gewoon niet waard is.”

Dit artikel verscheen eerder op Independent Minds

Reageren via Facebook

Reacties