Noodhulp-app redt levens /2 reacties

Noodhulp-app redt levens

De applicatie I Am Florence verkeert nog in een vroege testfase, maar het systeem lijkt bijzonder nuttig als het ooit breed wordt ingevoerd. Medici of EHBO-ers kunnen op deze manier snel hulp bieden, nog voordat hulpdiensten er binnen de normtijd van tien à vijftien minuten zijn.

Juist die eerste minuten blijken steevast cruciaal voor de overlevingskansen van bijvoorbeeld hartpatiënten. De ‘I Am Florence’ app wordt geactiveerd zodra door omstanders een noodsituatie is gemeld aan een alarmcentrale.

Niet breed uitrollen

Iedere gebruiker in een cirkel van enkele honderden meters rond het noodgeval krijgt vervolgens een bericht met informatie over de locatie, de aard van het ongeval en de dichtstbijzijnde nooduitrusting, zoals waar een defibrillator zich bevindt.

Martin Borman en Annemarie van Campen, als business consultants bij Logica verantwoordelijk voor de advisering van de publieke sector, bedachten de app eind vorig jaar. “We zijn altijd aan het bekijken hoe je met nieuwe technologie rond internet, clouddiensten en smartphones nieuwe diensten kunt ontwikkelen. Daarbij kijken we vooral naar de voorkant: hoe vertaal je de ontwikkelingen naar de praktijk, zodanig dat iedereen er wat aan heeft. Dit leek ons zó’n goed voorbeeld, dat we er mee aan de slag zijn gegaan.”

Inmiddels is technisch via een demonstrator bewezen dat de app werkt. “Dat we het niet breed uitrollen, heeft te maken met de organisatorische kant: we moeten de juiste instanties en mensen erachter zien te krijgen, om het verder te brengen.”

De applicatie I Am Florence van Logica

Hulp nodig

Logica heeft de eerste lauweren al binnen: maandagavond kreeg het een Innovation Partner of the Year Award uitgereikt van Microsoft - het alarmeringssysteem is gebouwd met cloudsoftware van Microsoft. “De app zelf draait op Android, maar zodra we een stap verder zijn, komen er ook versies voor iPhone, Windows, BlackBerry en alle andere telefoons,” verzekert Van Campen.

Weer met de slag om de arm: organisaties als de Hartstichting, het Rode Kruis of 112 zouden er voldoende in moeten zien om hun gewicht achter de uitrol van Florence te zetten. “Dit vraagt hoe dan ook capaciteit van mensen en techniek, dus er zullen kosten moeten worden verdeeld. We gaan dit niet in ons eentje bouwen om er de wereld mee te veroveren.”

Businesscase

Oké, zo onbaatzuchtig als Florence Nightingale is Logica natuurlijk niet. Met de alarm-app heeft Logica bewezen dat het snel een contact kan leggen met smartphonebezitters in een beperkte straal rond een bepaald punt. Die functie kunnen derden straks ook inbouwen in totaal andere diensten, zodra Logica de zogenoemde api daarvoor beschikbaar stelt. “Zo willen we meer van dergelijke services opnemen in ons platform.”

Reageren via Facebook

Over Redactie Techbusiness

Techbusiness.nl belicht de businesskansen van technologie voor ondernemers en managers.