Nooit meer files! /22 reacties

Nooit meer files!

Openbaar vervoer van deur tot deur, op elk moment van de dag en voor een lage prijs. Een illusie? Nee hoor. Dit kan binnen enkele jaren werkelijkheid zijn! Een slimme combinatie van moderne technologieën, economische prikkels en oude concepten vormen de basis van een plan dat dé oplossing vormt voor het fileprobleem.

Spits

Al decennia lang wordt gewerkt aan plannen om het autogebruik te ontmoedigen, maar de vele initiatieven op dit gebied hebben nimmer geleid tot het gewenste resultaat; het aantal files blijft groeien en bovendien worden ze almaar langer. De voordelen van de auto zijn simpelweg te groot. Het gevolg is dat Nederland dagelijks door auto’s wordt overspoeld. Lange files in de spits zijn het gevolg. De capaciteit van de weg schiet tekort. Maar tegelijkertijd is er nog 75% onbenutte capaciteit in de vorm van lege stoelen. In de meeste auto’s zit namelijk slechts één persoon. Lange files met vrijwel lege auto’s, dat is niet echt efficiënt.

Zou het niet mooi zijn als al deze auto’s zouden kunnen functioneren als een soort taxi’s? Dat je op elk moment een lift zou kunnen krijgen van een passerende auto? Dat klinkt erg idealistisch en lijkt nauwelijks inpasbaar binnen de leefstijl van de individualistische 21e eeuw.
Maar waarom niet? Waarom werkt liften niet meer? Omdat mensen geen vertrouwen meer in elkaar hebben? Of puur omdat we behoefte hebben aan privacy en geen zin hebben om een ander ‘zomaar’ mee te nemen? Maar juist deze twee belemmeringen kunnen we in de 21e eeuw wegnemen met moderne communicatietechnologie. Online netwerken, navigatiesystemen, trust-ratings en e-payment zijn elementen die hierbij kunnen helpen.

Hyves-netwerk

Een kijkje in 2020. Je toetst je bestemming in op je handset: telefoon, navigatiesysteem en computer in één. Je loopt naar de weg en op je navigatiesysteem zie je de auto’s rijden die onderdeel zijn van jouw Hyves-netwerk. Ze zijn weergegeven als groene en rode bolletjes met daarachter een cijfer. Groene bolletjes zijn de auto’s die jouw kant opgaan. De rode hebben een andere bestemming.

Het cijfer is een trust-rating. Dit is het gemiddelde cijfer dat de bestuurder gekregen heeft van personen die eerder met hem zijn meegereden. Je klikt op het groene bolletje met een negen. Deze auto is nog maar een paar honderd meter uit je buurt. Het hoge cijfer betekent dat deze bestuurder waarschijnlijk veilig rijdt en bovendien betrouwbaar is. De bestuurder beantwoordt het verzoek direct positief. Hij ziet jou ook staan op zijn boordcomputer. Na een minuut stopt hij en kun je instappen. De handset en de boordcomputer registreren de connectie en geven dit door aan het centrale registratiesysteem. Hierdoor is altijd bekend wie met wie is meegereden. Dat is wel zo veilig.
Op het moment dat je instapt begint de virtuele meter te lopen.