Nooit meer files! /22 reacties

Overstappen

beeld VerssoJe zit nu dus in de auto die jouw kant opgaat, maar de kans is natuurlijk erg klein dat deze persoon ook precies jouw eindbestemming heeft. Geen nood, ook hier biedt je handset uitkomst. Het slimme apparaat heeft namelijk allang contact gelegd met de mensen uit je netwerk die wél in de buurt van jouw eindbestemming komen en bovendien jouw route kruisen. Je kan echter net zolang met de eerste auto meerijden tot je handset aangeeft dat het tijd wordt om over te stappen.
Er wordt contact gelegd en gestopt bij een parkeerplaats, en je vervolgt je route in de tweede auto. Aan het eind van de maand wordt een klein bedrag per meegereden kilometer van je rekening afgeschreven. Of gestort, indien je die maand zelf meer mensen hebt laten meerijden. Als bestuurder kun je zo een aardig centje bijverdienen!

Privacy

Er zijn een paar simpele regels in dit systeem. De belangrijkste is dat je niet hoeft mee te doen. Heb je als bestuurder behoefte aan privacy of komt het gewoon niet goed uit in verband met bagage, dan zet je gewoon je apparaat uit. Individualisme is een keus.

Gezelligheid ook. En gezellig kan het best zijn. Afhankelijk van de informatie die jij en je tijdelijke reisgenoot hebben prijsgegeven op hun profiel, geeft je handset zelfs aanknopingspunten voor een gesprek. Uiteraard alleen als je daar behoefte aan hebt. Je netwerk blijft op deze manier niet langer virtueel maar wordt een echt netwerk.
Het schijnt dat je iedereen op deze wereld kent binnen zeven schakels, ’seven handshakes away‘. In Nederland ken je waarschijnlijk de meeste mensen binnen drie à vier handshakes.

Je handset kan precies aangeven welke gezamenlijke kennissen jij en je reisgenoot hebben. Dat de kans op gezamenlijke kennissen groot is, kunnen gebruikers van netwerken als Hyves en LinkedIn je nu al vertellen. Je ontmoet dus veel verschillende mensen. Zo draagt dit plan niet alleen bij tot een oplossing van het fileprobleem, maar wordt ook de sociale cohesie van de samenleving versterkt omdat bevolkingsgroepen meer met elkaar in contact komen. En die bijwerking is mooi meegenomen.

Overheid

Om dit systeem een succes te laten zijn is het belangrijk dat veel mensen mee doen. Als je niet te veel tijd wil verliezen met het wachten op een bevriende auto dan is het belangrijk dat er veel mensen lid zijn van jouw netwerk. Dit kan snel gaan. Je ziet aan het succes van netwerken als Hyves en LinkedIn hoe snel je heel veel mensen via-via kent. In deze communities zijn miljoenen mensen actief. Een tweede voorwaarde voor succes is beschikbaarheid en toegankelijkheid van de technologie. De overheid zou hier een rol in kunnen spelen door het voordelig beschikbaar stellen van de handsets. Dit is een veel betere investering dan het aanleggen van nieuwe wegen. Weg met de files, weg met de inefficiëntie, dit wordt het vervoer van de toekomst!