Nooit meer koud dankzij zout in Apeldoornse Ecofactorij /reageer

Nooit meer koud dankzij zout in Apeldoornse Ecofactorij

Warmteopslag in met zout gevulde muren, een houtpelletkachel en grind dat CO2 afvangt. Het Informatiecentrum Ecofactorij in Apeldoorn zit vol met duurzame innovaties. Het opent op 10 december zijn deuren.

Het gebouw is volledig energie neutraal, het verwarmt en koelt zichzelf. Dat gebeurt voor een belangrijk deel door warmte- en koudeopslag in zoutpakketten die geïntegreerd zijn met de vloer en de wanden. De warmte van overdag wordt in het zout opgeslagen om ’s nachts het gebouw te verwarmen. Sparkling Projects, opdrachtgever van de bouw, heeft hiermee samen met Brakel Interieurgroep en Autarkis een wereldprimeur.

Smart Phone gestuurd

Het zout staat niet op zich. Het pand heeft een gewaagd ontwerp en zit vol duurzame nieuwigheden. Gerecyclede vloerbedekking, FSC parket, het complete dak met zon-pv, houtpelletkachel, e-oplaadpunt, olivijn grind om CO2 af te vangen, alles Smart Phone gestuurd.

Op dit filmpje is te zien hoe het idee in de praktijk werkt.

Het markante gebouw in de vorm van een beukenblad biedt huisvesting aan bedrijven en organisaties die zich bezighouden met innovatie en duurzaamheid. Volgens de ontwikkelaars bevat het informatiecentrum zoveel innovaties en vernieuwende technieken dat het tot de meest duurzame locaties van Nederland kan worden gerekend. Het gebouw is ontworpen door A2 architekten uit Apeldoorn.

Het pand is de blikvanger van bedrijventerrein Ecofactorij, aan de A1 en A50 bij knooppunt Beekbergen. Het is door de gemeente Apeldoorn specifiek ontwikkeld voor grootschalige bedrijven in de productie en logistieke sector.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.