Nieuws/ Nooit meer ongesteld dankzij nieuwste anticonceptiepil /5 reacties

door: Marjon Vinck
over: biologie, geneeskunde, gezondheid, medisch
op: 28 april 2007

Voor sommige vrouwen is het een droom, voor sommige vrouwen een nachtmerrie: de menstruatie. In Canada is zelfs gebleken dat de vrouwen met veel klachten hierdoor bijna 1700 dollar aan inkomsten per jaar mislopen doordat ze niet in staat zijn te werken tijdens hun menstruatie. Fabrikanten van de hormonale anticonceptie haken dan ook gretig in op deze en andere groepen die hun maandelijkse bloeding niet met open armen ontvangen.

Maandelijkse bloedingen en de anticonceptiepil

De normale anticonceptiepil, ook wel ‘de pil’, is oorspronkelijk ontworpen om de normale 28-daagse menstruatiecyclus na te bootsen, zodat vrouwen het gevoel kregen dat hun lichaam normaal bleef functioneren tijdens het gebruik van de pil.

De werking van de pil is gebaseerd op onderdrukking van de eisprong. Hierdoor wordt er, in tegenstelling tot hetgeen er bij een normale cyclus gebeurt, ook geen slijmvlies in de baarmoeder opgebouwd wat afgestoten moet worden (de eigenlijke menstruatie dus).

De gebruikelijke pilsoorten bevatten 21 pillen per strip, waarna er een stopweek volgt. Tijdens deze stopweek wordt de toediening van hormonen gestopt, waardoor het systeem van slag raakt en er toch een bloeding optreedt. Dit mag echter geen menstruatie genoemd worden, maar wordt aangeduid met de term ‘onttrekkingsbloeding’.

In 2003 introduceerde Barr in de VS de pil ‘Seasonale’ waarbij de bloeding van een keer per maand, naar een keer per drie maanden werd verschoven. Dezelfde fabrikant hoopt de komende maanden een pil genaamd ‘Seasonique’ te introduceren, die de bloeding terugbrengt tot slechts vier keer per jaar.

De nieuwste pil van fabrikant Wyeth spant op dit moment echter de kroon. Wyeth hoopt in mei namelijk toestemming te krijgen van de Food and Drug Administration om de pil, genaamd ‘Lybrel’, in de VS op de markt te brengen. Het unieke aan Lybrel is volgens de fabrikant, dat een vrouw in principe nooit meer een bloeding hoeft te krijgen zolang zij deze pil slikt.

Toch hoeft deze pil niet te rekenen op gejuich van alle vrouwen, zo meldt de New York Times. Veel vrouwen hebben psychologisch veel moeite om hun menstruatie zomaar te laten stoppen: het hoort bij je lichaam, het is iets natuurlijks, het stelt je gerust dat er niets mis is met je lichaam of dat je zeker niet in verwachting bent. Daarnaast hebben wetenschappers bedenkingen over de fysieke effecten van de onderdrukking op langere termijn, omdat je toch een natuurlijk proces van het lichaam langdurig stopzet.

Reageren via Facebook