Occupy Wall Street breidt zich uit /1 reactie

Occupy Wall Street breidt zich uit

Het is geen vraag meer, maar een feit: Occupy Wall Street zorgt voor een kille herfst in de Verenigde Staten. Steeds meer mensen nemen deel aan de demonstraties in New York, die navolging krijgen in andere grote steden.

Bijvoorbeeld in Portland, Oregon, waar meteen al circa 4000 mensen demonstreerden. Dit aantal is volgens de organisatoren opmerkelijk, gezien de korte voorbereidingstijd. Ook buiten de VS, bijvoorbeeld in Nederland (zie hier info over Occupy Amsterdam), worden zowel grotere als kleinere demonstraties georganiseerd, die gaan beginnen in de maand oktober. Wereldwijd ontvangen de demonstraties veel steunbetuigingen.

Ruw ingrijpen

Mede door de onnodige geweldadige acties van sommige New Yorkse agenten is de aandacht voor de demonstraties in een stroomversnelling geraakt. Filmpjes van het geweld waren niet alleen in de VS te zien, maar gingen de hele wereld over. Dit ondanks het feit dat de mainstream media, zowel in de VS, als in Europa, inclusief Nederland, deze demonstraties de eerste twee weken vrijwel negeerden. Zoals inmiddels is gebleken, hebben ze daarbij de kracht van de sociale media flink onderschat.

4,6 miljoen dollar

De aanpak van de New Yorkse politie wordt door de Engelse krant The Guardian in verband gebracht met een schenking van 4,6 miljoen US-dollars door de grote Amerikaanse bank, JP Morgan. De krant verwijst naar 2008, toen bij demonstraties vergelijkbaar geweld werd gebruikt door de politie, en stelt dat dit soort giften in de VS geen uitzondering zijn. Men vraagt zich echter wel af hoe de politiecommissaris van New York zijn ‘diepe dankbaarheid’ die hij inmiddels kenbaar heeft gemaakt aan de gulle gever zal gaan tonen.

Inmiddels is het ‘First Collective Statement’ van Occupy Wall Street gepubliceerd. Hierin wordt een flink aantal grieven kenbaar gemaakt.

Samenstelling divers

Hoewel de rechtse media in de VS de demonstranten nadrukkelijk als links proberen af te schilderen, blijkt dat de samenstelling zeer divers is. Naast intellectuelen en mensen uit de filmindustrie hebben zich een grote en een paar kleine vakbonden bij de demonstraties aangesloten. De voortgang van de demonstraties wordt van uur tot uur bijgehouden via actuele informatie.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.