Occupy Wall Street: Escalaties door politiegeweld Oakland /reageer

Occupy Wall Street: Escalaties door politiegeweld Oakland

Opnieuw zorgt politiegeweld, dit keer in Oakland, Californië, voor verdere escalatie van de protesten in de Verenigde Staten die vreedzaam begonnen met Occupy Wall Street.

Na de “Pepperspray-affaire” enkele weken geleden in New York, was het nu de politie van Oakland, Californië, ondersteund door diverse eenheden van buiten de stad, die duidelijk zichtbaar extreem geweld gebruikte tegen de demonstranten. Een persoon werd vermoedelijk geraakt door een granaat en raakte daarbij volgens berichten levensgevaarlijk gewond. Op deze video is te zien dat agenten vervolgens ook schoten op hulpverleners die de getroffene uit de gevarenzone wilden verwijderen. Van politiezijde werd gemeld dat zij ondermeer met flessen werden bekogeld.

Occupy in de media

In de Verenigde Staten is de verslaggeving over de inmiddels over de gehele VS uitbreidende demonstraties zeer divers. De rechtse pers, met nieuwszender FOX voorop, wijst de acties af en probeert de demonstranten in een kwaad daglicht te stellen, bijvoorbeeld door hen anarchisten te noemen.

En als één van hun reporters toevallig een demonstrant interviewt die goed weet te formuleren waar de protesten tegen gericht zijn, dan zendt Fox dit item eenvoudigweg niet uit.

Op een ander TV-kanaal maakt presentator Jon Stewart er met zijn Dayly Show een “funstory” van. De betrekkelijk kleine nieuwszender Current-TV volgt via de actualiteitenrubriek “Countdown”, gepresenteerd door meervoudig Awardwinner Keith Olbermann, de demonstaties dagelijks op de voet. Gezien hun benaderingswijze zou je deze rubriek pro-Occupy kunnen noemen.

Volgens Olbermann is het succes van Occupy Wall Street niet alleen te danken aan de eenstemmigheid over een aantal terechte grieven, maar vooral ook aan grove optredens van de politie, waarvan video’s inmiddels de hele wereld zijn overgegaan. Zoeken op “Occupy Wall Street” via Google geeft inmiddels ruim 300.000.000 resultaten weer. Op You Tube komen via deze zoekterm ruim 47.000 resultaten naar boven.

General Strike aangekondigd

Op 2 november is een algehele staking en protestmars aangekondigd door de organisatoren van Occupy Oakland, als antwoord op het politiegeweld aldaar. Er wordt inmiddels ook opgeroepen op deze dag stakingen en protestmarsen elders in de VS te te houden.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.