Nieuws/ OLED's met zonnecellen geven beter beeld /reageer

door: Merien ten Houten
over: elektrotechniek, mobiel
op: 4 mei 2007

Organic light-emitting diode (OLED) schermen hebben veel voordelen. Ze verbruiken weinig energie, hebben een ruime kijkhoek, reageren snel en zijn dun. Hierdoor zijn ze een steeds beter alternatief voor LCD schermen. Ze kennen wel een gebrek aan contrast, vooral in een lichte omgeving. Wetenschappers van de National Taiwan University hebben nu een oplossing gevonden. Ze hebben OLED techniek gecombineerd met zonnecellen. Door zonnecellen achter de OLED te plaatsen wordt niet alleen het contrast aanmerkelijk verhoogd, maar ook energie die normaal verloren gaat hergebruikt.

beter contrast door zwarte zonnecellen

De wetenschappers Chih-Jen Yang, Ting-Yi Cho, Chun-Liang Lin, and Chung-Chih Wu kwamen op het idee omdat ze in de zonnecellen het zwarte licht absorberende materiaal zagen dat ze zochten om het contrast van het OLED scherm te verbeteren. Achter normale OLED schermen zit een reflecterende elektrode. Deze reflecteert het omgevingslicht, zelfs als het scherm uit staat. Dit vermindert het contrast van het scherm.

“Ons lab werkt zowel aan OLEDs als aan zonnecellen,” zo verklaarde Wu tegenover PhysOrg.com. “De zonnecel achter de OLED heeft twee functies. Ten eerste is het een zwart absorberend materiaal. Ten tweede werkt het ook als een optice coating die destructieve interferentie veroorzaakt in het omgevingslicht, hiermee wordt de weerkaatsing van het omgevingslicht onderdrukt.”

Deze opstelling zorgt dat de weerkaatsing van een OLED daalt van 70% naar 1,4% zonder de efficiency aan te tasten. Het recyclen van licht in deze opstelling bereikte een zeer bescheiden 0,26% efficiency. Maar de onderzoekers benadrukken dat dit een eerste prototype is en dat er nog veel ruimte is voor verbetering.

Kosten omlaag

Belangrijkste punt nu is om de kosten voor een OLED zonnecellen scherm omlaag te krijgen. Kosten zijn de belangrijkste reden waarom de industrie nog steeds kiest voor LCD’s. Deze worden op grote schaal tegen lagen kosten gemaakt. OLED is nog een dure, opkomende technologie. De onderzoekers verwachten dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de prijzen voor OLED schermen zullen zakken.

Reageren via Facebook

Reacties